Ziarul electronic al arădenilor

Hramul Mănăstirii Feredeu ,,Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”

1Sfântul şi slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul Mănăstirii Feredeu din protopopiatul Lipova, a fost prăznuit şi-n acest an cu multă bucurie duhovnicească.

Aceasta a fost prilejuită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, în mijlocul obştii monahale şi a pelerinilor care au venit în număr mare la Sfânta Mănăstire în această zi de praznic. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în altarul de vară din curtea mănăstirii.

Din sobor au făcut parte şi preot ic. stavr. Octavian Blaj, consilier economic; preot ic. stavr. Ioan Jidoi, protopop al Lipovei şi preot ic. stavr. Adrian Zaha, protopop al Ineului.

La momentul cuvenit, Chiriarhul, pe baza citirilor scripturistice ale sărbătorii (Iacob 5; Luca 4), a adresat un înălţător cuvânt de învăţătură, pus sub titlul: ,,Importanţa profeţilor biblici”, stăruind asupra locului celui prăznuit, care, deşi nu a lăsat mărturii scrise, a rămas în Sfânta Scriptură şi în Sfânta Tradiţie, precum şi în cultura popoarelor prin faptele minunate, fiind considerat al doilea înaintemergător al Mântuitorului.

În teologie, termenul ca atare depăşeşte înţelesul obişnuit, fiind legat de îndreptarea credincioşilor ca şi ferirea lor de abateri de la calea adevărului religios, întărind predica prin semne convingătoare. În felul acesta misiunea profetică aduce folos în viaţa societăţii întărind comuniunea între oameni şi a acestora cu Dumnezeu, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Numeroşi credincioşi şi copilaşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele lui Hristos.

În încheierea praznicului, Înaltpreacuviosul Arhimandrit Ilarion Tăucean, stareţul sfintei mănăstiri, a mulţumit ierarhului pentru participare şi pentru întreaga purtare de grijă arătată cu consecvenţă soborului şi nevoilor mănăstirii, de asemenea, clericilor prezenţi şi pelerinilor care cercetează acest binecuvântat aşezământ monahal.

Protos. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.