Ziarul electronic al arădenilor

„Hoţie”, „mită” şi „corupţie”, cuvintele cu care românii asociază partidele

fotoCredibilitatea partidelor politice din România în ochii cetăţenilor se află pe o pantă descendentă, au arătat rezultatele unui studiu făcut de IRES.

O concluzie foarte importantă este aceea că încrederea în partidele politice este cu atât mai scăzută cu cât vârsta respondenţilor este mai mică.

Aceeaşi tendinţă se remarcă mai ales în cazul bărbaţilor tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care locuiesc la oraşe şi care au studii superioare.

Aceste date dovedesc că cea mai mare parte a populaţiei României cu drept de vot este foarte sceptică referitor la acţiunile şi promisiunile politicienilor, dar şi că tendinţa nu pare deloc să se amelioreze, dimpotrivă, grupurile politice pierd credibilitate şi în faţa noii generaţii de votanţi, din ce în ce mai informate şi mai critice.

Atunci când au fost rugaţi să spună primul cuvânt care le vine în minte când se gândesc la partidele din România, majoritatea respondenţilor au folosit termeni cu o conotaţie negativă. 12% au menţionat că „hoţie”, „furturi”, „escrocherie” sunt cuvintele pe care le identifică cel mai bine cu formaţiunile politice din ţara noastră, iar alţi 10% au vorbit despre „corupţie” sau „mită”.

În ceea ce priveşte clasa politică, mai mulţi români sunt de părere că ar trebui ca la conducere să vină oameni noi, neafiliaţi politic, 6 din 10 respondenţi tineri cu orientare de dreapta declarând că ar prefera să pună ştampila de vot pe numele unui candidat independent.

Cei care se poziţionează spre stânga spectrului politic arată că mai degrabă ar vota cu un politician cu tradiţie într-unul dintre partidele consacrate, 3 din 10 români exprimând acest punct de vedere.

Chiar dacă spun că ar înclina să acorde votul unui candidat nou intrat pe scena politică, preocuparea de a se informa despre noile partide apărute în România nu pare să le ocupe prea mult timp românilor.

Concluziile studiului realizat de IRES arată că 77% dintre participanţi nu au putut nici măcar să avanseze numele unei formaţiuni înfiinţate în ultimele şase luni în România. De asemenea, mai mult de o treime din cei chestionaţi au declarat că nu ar fi dispuşi să voteze cu un partid nou înfiinţat.

sursa: gandul.info

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.