Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE: Hellvig nu îl schimbă din funcţie pe arădeanul Coldea

florian_coldea-300x225Eduard Hellvig, propus pentru poziţia de director SRI, a declarat, marţi, la finalul audierii din Comisia de control SRI că în acest moment nu intenţionează să schimbe din funcţie adjuncţii Serviciului, inclusiv pe Florian Coldea, menţionând că doreşte să facă o evaluare a activităţii acestora.

Eduard Hellvig a fost întrebat dacă îl va menţine pe Florian Coldea în funcţia de prim-adjunct în conducerea SRI, în condiţiile în care pe numele acestuia există un denunţ la DNA formulat de Elena Udrea.

„Atâta timp cât nu există o decizie a instanţei, eu nu pot să văd şi să iau o evaluare pe denunţul respectiv. În altă ordine de idei, în ceea ce îl priveşte pe domnul general Coldea vreau să spun că SRI s-a transformat fundamental după 2006 şi unul dintre oamenii care a lucrat la transformarea acestei instituţii ca să capete recunoaştere internaţională pe care o are astăzi SRI este şi generalul Coldea. Eu alte date despre generalul Coldea nu am decât din spaţiul public, la fel ca dumneavoastră, civil. Am văzut doar la televizor activitatea sau pe sursele publice ce a făcut această instituţie public“, a răspuns Hellvig.

El a fost întrebat dacă, prin urmare, intenţionează să păstreze actualii adjuncţi ai SRI în funcţie.

„La acest moment dacă mă întrebaţi, evident, nu am cum să schimb ceva pe care nu cunosc. În primul rând trebuie să văd exact despre ce fel de activitate au avut fiecare dintre dânşii. Plec de la premisa că ceea ce au făcut se vede în rezultatul recunoaşterii internaţionale şi a capacităţii SRI să fie performant, plec de la bunăvoinţă şi de la înţelegere că a fost un moment critic şi complicat după 2006 să faci o instituţie atât de performantă. Vom vedea cum va arăta viitorul, dar nu mă puneţi să fac judecăţi a priori pentru că nu am de ce să le fac atâta timp cât la momentul respectiv, la momentul acesta, am o evaluare pozitivă din serviciul extern SRI-ului“, a mai declarat Hellvig.

Florian Coldea s-a născut în 1971, în comuna arădeană Târnova, și îndeplinește funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, începând cu data de 1 august 2005.

În anul 2008 i-a fost acordat gradul de general de brigadă, în anul 2012 a fost înaintat în gradul de general-maior, iar în anul 2014 a fost înaintat în gradul de general-locotenent.

Anterior numirii în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, a deţinut diferite funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informaţii.

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, l-a acuzat, anul acesta, pe Florian Coldea că ar fi instrumentat o campanie împotriva sa și îl acuză că i-ar fi cerut fostului său soț, Dorin Cocoș, să îi dea 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță pentru a-i susține televiziunea România TV.

Potrivit Elenei Udrea, Florian Coldea s-ar fi implicat în campania prezidențială și ar fi făcut presiuni asupra DIICOT.

Udrea a mai spus că a depus un denunț la DNA împotriva lui Coldea.

UPDATE

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, marţi că a intenţionat să-l destituie din funcţie în toamna anului trecut, după apariţia fotografiilor cu Elena Udrea la Paris, pe prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea, dar după ce a primit o informare din care reieşea neimplicarea serviciului în acea operaţiune a renunţat să mai semneze decretul.

„O să vă spun foarte cinstit, am avut decretul scris, numai nu l-am semnat. (…) Pentru că am primit un alt raport al serviciului, în două săptămâni, care îmi arăta altă realitate decât cea intuită de noi toţi, că nu puteau fi paparazzi pentru că paparazzi ar fi dat pozele atunci, că nu puteau fi paparazzi pentru că s-a făcut rost de facturi din februarie, parcă, în luna septembrie”, a spus Băsescu la postul B1 TV.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.