Ziarul electronic al arădenilor

Hackerul „Guccifer“, extrădat în SUA pentru a fi judecat

micul-fum-300x1791-300x179-300x179Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să admită cererea de extrădare autorităţilor din Statele Unite ale Americii în cazul arădeanului Marcel Lazăr Lehel, cunoscut ca „Guccifer“, pentru o perioadă de cel mult 18 luni, pentru a fi judecat de o instanţă din SUA.

„Admite cererea de extrădare formulată de autorităţile din Statele Unite Ale Americii privind pe persoana solicitată Lazar Marcel Lehel.

Dispune predarea temporară a persoanei solicitate Lazar Marcel Lehel, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acesteia de către autorităţile statului solicitant“, se arată în decizia instanţei supreme.

Hotărârea judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vine după ce autorităţile au cerut extrădarea acestuia pentru a fi judecat de o instanţă din SUA pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor persoane cunoscute şi ar le-ar fi făcut publice conversaţiile, inclusiv o corespondenţă prin e-mail între fostul secretar american de Stat Colin Powell şi europarlamentarul PSD Corina Creţu.

FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lazăr Lehel, care înainte de a fi încarcerat locuia în localitatea arădeană Sâmbăteni, pentru a răspunde în faţă unui tribunal din Statele Unite ale Americii.

Curtea de Apel Timişoara a respins, în primă fază, cererea autorităţilor din SUA privind predarea temporară a hackerului Marcel Lazăr Lehel, care a accesat ilegal conturile de email ale unor personalităţi americane.

În vara anului 2014, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe hackerul Marcel Lazăr Lehel la şapte ani de închisoare cu executare.

Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de „Guccifer“ sau „Micul Fum“, devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, printre care şi pe cel al directorului SRI, George Maior, și al europarlamentarului PSD Corina Creţu, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare.

„Guccifer“ a mai spart conturi de e-mail ale unor oficiali americani, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi ale unor vedete din SUA.

„Guciffer“ a spart şi conturile de e-mail şi Facebook ale unor vedete din România: Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Bianca Drăguşanu sau Cristian Pulhac, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică.

Guccifer este încarcerat la Penitenciarul Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.