Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE: Guvernul a aprobat deschiderea PTF Nădlac II-Csanadpalota

autosGuvernul a aprobat, miercuri, printr-o Hotărâre, deschiderea punctului de trecere a frontierei Nădlac II (România) – Csanadpalota (Ungaria), pentru traficul internațional de persoane și mărfuri.

Conform acestei Hotărâri, prin punctul de trecere al frontierei Nădlac II – Csanadpalota este interzis transportul de mărfuri care trebuie supus controlului fitosanitar și veterinar, transportul de mărfuri periculoase, precum și tranzitul vehiculelor lente, informează Guvernul.

O altă Hotărâre adoptată de Executiv stabilește suplimentarea bugetului MAI, pentru Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, pentru achiziționarea de echipamente necesare completării dotării și operationalizarii Punctului de trecere a frontierei  Nădlac II (România) – Csanadpalota (Ungaria).

Suma totală destinată acestuia este de 280.000 lei și este asigurată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2015.

În programul pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România, Guvernul României prin Ministerul Transporturilor – Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., a promovat „Investiția Autostrada Nădlac -Arad și drum de legătură, care face parte din Rețeaua- Europeană de Transport (TEN-T), ce tranversează țara noastră având ca obiectiv conexiunea între Autostrada (A1) și Autostrada (M43), precum și amenajarea Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II (România) – Csanadpalota (Ungaria).

În prezent, între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare este în vigoare Acordul semnat la Bucuresti, la 21 decembrie 2006, pentru aplicarea Convenției dintre România și Republica Ungară privind controlul traficului rutier și feroviar, semnată la București la 27 aprilie 2004.

UPDATE

Punctul de frontieră se află pe teritoriul României, la aproximativ zece kilometri de Vama Nădlac, situată pe DN 7, care în prezent este cea mai mare de la graniţa cu Ungaria.

Noul punct de control va avea 20 de benzi de circulaţie, respectiv câte zece pe fiecare sens, cu câte zece cabine duble, în care vor sta poliţişti de frontieră români şi ungari.

Suprafaţa punctului Nădlac II este de 22 de hectare şi este complet supravegheată video.

De asemenea, camerele instalate la cabinele de control identifică automat numerele de înmatriculare ale maşinilor, iar programele informatice afişează dacă maşinile sunt furate sau dacă au vigneta plătită.

Din cele zece benzi de pe fiecare sens, patru sunt pentru autoturisme, patru sunt pentru automarfare, nefiind inclus transportul de mărfuri ce trebuie controlate fitosanitar şi veterinar şi transportul de mărfuri periculoase, iar două sunt pentru autocare.

Pentru traficul greu vor exista patru cântare, două pe fiecare sens de circulaţie.

Parcarea de pe sensul de ieşire din ţară are 107 locuri pentru camioane.

Proiectul amenajării acestui punct de frontieră a fost modificat faţă de cel cuprins în contractul de construire a autostrăzii Nădlac-Pecica.

Astfel, la solicitarea autorităţilor, punctul a fost extins, pentru a avea o capacitate de tranzit mult mai mare decât cea prevăzută iniţial, iar costurile de amenajare se ridică la peste 30 de milioane de lei, pentru care s-a semnat un contract nou cu asocierea de firme care a realizat autostrada.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.