Ziarul electronic al arădenilor

Guccifer va pleda vinovat în SUA de infracţiuni informatice

guciferHackerul Guccifer, care susţine că a accesat un server privat de mail al lui Hillary Clinton, urmează să pledeze vinovat pentru spargerea mai multor conturi ale unor politicieni americani, printre care Colin Powell, după ce iniţial s-a declarat nevinovat, arată documente judiciare citate de NBC News.

Marcel Lehel Lazăr, în vârstă de 44 de ani, care înainte de a fi încarcerat locuia în localitatea arădeană Sâmbăteni, s-a declarat nevinovat la extrădarea pe teritoriul SUA, însă acum se pare că este dispus să-şi recunoască vinovăţia la câteva capete de acuzare.

Un purtător de cuvânt al procuraturii federale din Virginia a confirmat luni că este aproape de finalizare o înţelegere cu Guccifer şi acesta ar putea pleda vinovat miercuri dimineaţă, la următoarea audiere din proces.

Luna trecută, Lazăr a pledat nevinovat la acuzaţii ca furt de date, acces neautorizat pe computer sau obstrucţionarea justiţiei.

Guccifer a devenit cunoscut în 2013, când şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedintele american, inclusiv autoportrete în cadă.

De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu i le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 – 2011.

Lehel ispăşea în România o pedeapsă de şapte ani de închisoare, dispusă în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti. Aceasta a menţinut decizia din iunie 2014 a Tribunalului Bucureşti în cazul lui Lehel.

Tribunalul l-a condamnat atunci la patru ani de închisoare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale directorului SRI George Maior, şi a constatat că Marcel Lazăr Lehel a mai fost condamnat, în 2012, de Judecătoria Sectorului 3, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru spargerea conturilor de e-mail ale unor vedete. Astfel, pedeapsa finală a ajuns la şapte ani închisoare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.