Ziarul electronic al arădenilor

Grupul psaltic „Tronos“, în concert la Arad

Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, condus cu multă măiestrie de părintele arhidiacon și protopsalt Mihail Bucă, a susţinut sâmbătă, 10 martie, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei, un concert pus sub genericul „Cântări bizantine în anul Centenarului Marii Uniri”.

Acest eveniment cultural artistic a fost organizat cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și prin purtarea de grijă a Întâistătătorului eparhiei noastre, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului.

Concertul acesta deschide șirul evenimentelor programate în cadrul Festivalului de Spiritualitate și Artă Sacră „Filocalia“, în cadrul căruia, pe tot parcursul anului 2018, Arhiepiscopia Aradului, prin Sectorul cultural al acesteia, în colaborare cu Consiliul Județean și cu Centrul Cultural Județean, vor organiza mai multe evenimente care au menirea de a prezenta crâmpeie din tezaurul Ortodoxiei noastre strămoșești în cetate.

Concertul s-a bucurat de un deosebit succes, primind admirația întregii catedrale umplute până la refuz de arădeni şi cei veniţi din alte părţi.

Arhidiaconul Mihail Bucă, dirijorul grupului psaltic ,,Tronos”, interpret fidel al muzicii bisericeşti de sorginte bizantină, are o nemăsurată dragoste pentru răspândirea acestui gen muzical pe teritoriul ţării noastre. Este un talentat şi inimos făuritor al muzicii psaltice, reuşind să sensibilizeze sufletele arădenilor care l-au ascultat cu atâta dragoste, onorându-şi astfel titlurile şi premiile primite de-a lungul vremii.

Moderatorul serii a fost Pr. Drd. Vlad-Sergiu Sandu, profesor la Seminarul Teologic din Arad, care a făcut prezentarea buchetului de cântări, interpretate cu multă prestanţă de grupul psalţilor.

La finalul concertului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu a făcut o trecere în revistă a evenimentelor bisericești și culturale ce se vor desfășura în acest an în Cetatea Aradului, cel mai important fiind sfințirea Noii Catedrale Arhiepiscopale, iar la nivel național a Catedralei Mântuirii Neamului, după care a adus cuvenitele aprecieri activităţii grupului psaltic patriarhal, mulţumind pentru strădania de înfrumuseţare a slujbelor, iar acum pentru interpretarea cântărilor celor mai alese ale Postului celui Mare, precum și a celor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Protos. Dr. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.