Ziarul electronic al arădenilor

Golanii s-au maturizat

Pe mine, personal, nu mă surprinde rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nu rezultatul efectiv, cifric, intrinsec, ci modalitatea de vot, cu un crescendo al numărului de votanţi de la un tur la celălalt.

Teofil Grădinaru


Să lăsăm ideea de fraudă electorală pe seama Curţii Constituţionale şi să vedem, de fapt, ce (nu cu cine) au votat românii.

Românii au confirmat premoniţia lui Silviu Brucan: au trecut cei douăzeci de ani de tranziţie. Şi au votat în consecinţă! Sigur, starea tranziţională a rămas, economic şi social, mai ales politic, dar cetăţenii au ajuns la maturitatea aceea în care sunt convinşi că trebuie să se implice…

Surplusul de prezenţă la vot vine din încercarea românilor de a se scoate de sub poalele unei clase politice tot mai puţin credibile. Sunt acei “golani” care în ’90 criticau nu comunismul ceausescian sau pe cel iliescian, ci ideea de comunism, ca mod de represiune a reprezentanţilor statului asupra cetăţenilor.

Acum, ne paşte acelaşi pericol. Avem internetul, avem SEAP (adică licitaţii pe net), avem transparenţă cât încape. Credeţi în ele? No bun…

Românii nu mai cred în clasa politică! Nu mai cred de mult. Astfel că s-au agăţat ca iedera de casă de mesajul lui Traian Băsescu, un fel de vot de blam (în fond, tot o expresie consacrată în epoca comunistă, cu tot cu cacofonie) la adresa clasei politice.

În schimb, românii cred din ce în ce mai mult în România!!! S-au trezit. Au depăşit cei 20 de ani preconizaţi de Brucan. Ei sunt câştigătorii. N-au reuşit acum să îşi impună decât parţial punctul de vedere, dar au deja o miră, un azimut. Au trecut – tot parţial – de indiferenţa specifică alegerilor. Şi-au dat seama că România e a lor – de fapt a noastră -, nu a mogulilor de orice fel, fie pro, fie contra.

Mă simt mândru că sunt golan. Fie că am cu cine vota, fie că nu, sunt mândru! Şi cred că mai mult de 5,2 milioane dintre românii care au votat se simt mândri. Coaliţia mediatico-politică l-a făcut pe Băsescu preşedine, nicidecum forţa preşedintelui. Adică o psihologie invers. Încă o dată a funcţionat votul împotrivă. O spun cu maxim de responsabilitate că românii n-au votat cu Băsescu, ci împotriva lui Geoană. Ceea ce i-a lipsit lui Băsescu în primul tur – vorba lui Cristian Tudor Popescu – adică un adversar spre care să transfere ura poporului, i-a venit ca pe tavă în turul doi. Cu slăbiciunea întâlnirii tete-a-tete, vizita la Vântu şi altele…

Golanii au avut un peron de refugiu…

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.