Ziarul electronic al arădenilor

Ghinion. Curat ghinion…

Am să revin astăzi la situaţia din sistemul sanitar românesc. De data aceasta am să mă refer la Arad deşi până acum nu prea răzbăteau ştiri referitoare la situaţia din spitalele arădene. Hotărât lucru, purtătorii de halate albe au trecut şi prin zile mai bune.

Sorin Ghilea


Şi aici nu mă refer la serviciul de salvare şi intervenţie medicală rapidă SMURD, despre care ne-au venit multe informaţii în ultimele zile – informaţii referitoare la cum te poţi angaja la această instituţie fără ca înainte să fi avut treabă cu sistemul medical, treaba rezolvându-se cu un curs şi un (con)curs de împrejurări – ci la o întâmplare îngrozitoare păţită de o arădeancă.

Treaba stă cumva în felul următor: în zilele reci şi cu precipitaţii sub formă de ninsoare, cum era firesc, s-a format poleiul. Ghinionul face ca o arădeancă să alunece pe gheaţă, să cadă şi să-şi fractureze mâna. Până aici nimic deosebit – aţi zice – şi aşa şi este, doar că femeia, dusă de urgenţă la spital, ajunge pe masa de operaţie.

Operaţia, oricât de banală ar fi, este totuşi o intervenţie chirurgicală care presupune şi o pregătire dar mai ales riscuri. Orice intervenţie chirurgicală este riscantă. Când vorbim de risc ne gândim cu toţii la operaţia în sine şi nicidecum la altceva. Iată că arădeanca de care vorbim mai are încă o dată ghinion iar în momentul în care este luată de pe masa de operaţie de către brancardieri este pur şi simplu scăpată pe jos precum un butuc.

Din neglijenţa acestora era cât pe ce să fie din nou operată ori – mai grav – putea să-şi spargă capul sau să sufere, Doamne fereşte, un traumatism cranio-cerebral la contactul cu gresia. Acest lucru dovedeşte clar lipsa de interes a unor angajaţi din sistemul sanitar arădean, angajaţi ce par să vină la serviciu doar pentru a mai bifa încă o zi de muncă.

Timpul trece, salariul merge şi toată lumea pare să fie mulţumită. Doar unii pacienţi ce-şi mai riscă viaţa… Ar fi culmea medicinii moderne: să scapi cu bine de o operaţie şi să te… scape apoi brancardierii de pe targă. Vorba unui brancardier care într-un moment de sinceritate spunea că este totuşi mai bine să cazi de pe targă ori de pe masa de operaţie, cu riscurile care comportă acest lucru, decât să uite în tine medicul vreun pansament sau bisturiu. Mda, are omul dreptate însă totuşi nu pot să înţeleg de ce trebuie să se petreacă astfel de situaţii care până la urmă sunt penibile şi nu în ultimul rând chiar periculoase.

Mă gândeam că aceşti brancardieri plictisiţi ar trebui trecuţi în ,,rezervă”, în locul lor să fie angajaţi alţii care să-şi ia în serios ceea ce au de făcut pe holurile spitalelor. Ca să nu mai vorbesc de faptul că o mare parte din aceşti brancardieri confundă nu de puţine ori targa cu… paharul.

(baricada.ro)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.