Ziarul electronic al arădenilor

Generația Z se confruntă cu cele mai mari schimbări psihologice!

Generatia Z, reprezentata de totalitatea persoanelor nascute intre 1995 si 2012, este o generatie puternic digitalizata, care a crescut in mijlocul unei avalanse de dispozitive tehnologice.

Influenta exercitata de tehnologie asupra mintii adolescentilor se reflecta in modul in care acestia au fost educati, dar si in preocuparilor lor de zi cu zi.

Generatia Z este caracterizata de un puternic simt al individualitatii

Adolescentii din ziua de azi se confrunta cu o serie de schimbari definitorii, atat in plan psihologic, cat si in plan fizic. Scopul lor in viata este dobandirea independentei personale si financiare, pe care sunt gata sa le capete cu orice mijloace.

Iata ce presupune tranzitia de la copilarie la maturitate?

Nevoia de intimitate

Daca pana acum acestia isi lasau parintii sa intre oricand in camera lor si sa faca curat, la aceasta varsta, invadarea spatiului privat este sanctionat. Pe langa intimitate, modul in care este mobilata camera este, de asemenea, important.

Dintr-un dormitor pentru tineret nu trebuie sa lipseasca biroul, patul confortabil, sifonierul si comodele, care trebuie sa fie cat mai spatioase. Este foarte important sa le permiteti sa-si personalizeze camera dupa bunul plac, tocmai de aceea puteti opta pentru cateva achizitii, precum aceste dormitoare pentru tineret de la Modela, un magazin online de mobila!

Adolescentii simt nevoia sa-si exprime pasiunile si valorile in orice lucru pe care il fac. De asemenea, de fiecare data cand gasiti dezordine in camera copiilor vostri, nu interveniti! Incercati sa-i responsabilizati prin alte metode, cum ar fi metoda exemplului. Faceti curatenie in toata casa, mai putin in camera copilului. Poate in felul acesta va observa contrastul si isi va da singur seama ca este important sa isi ordoneze lucrurile.

Increderea in alte persoane e deficitara

Pentru a cladi o relatie de incredere reciproca, este nevoie ca parintii sa le arate copiilor ca ii considera maturi indeajuns incat sa poata face fata anumitor responsabilitati, cum ar fi sa ramana singuri acasa pana cand parintii se intorc de la munca. Daca va faceti griji in privinta sigurantei copiilor, mai ales daca acestia sunt mici, cel mai bine este sa instalati un sistem de supraveghere, montand camere video atat in interiorul, cat si in exteriorul locuintei, precum cele de la SECFIRE.ro.

Astfel, veti putea sta linistiti la gandul ca ii lasati singuri acasa o mare parte din zi. Mariti spectrul responsabilitatilor progresiv, si nu brusc. In timp, aratati-i copilului ca il considerati capabil sa mearga singur la cumparaturi, sa plateasca facturile (macar factura la Internet, pentru ca il priveste in mod direct) si sa isi faca temele fara sa mai aiba nevoie sa il impingeti de la spate. Este important sa-si dea singur seama ca este viitorul lui in joc, nu al vostru.

Razvratirea fata de tot ce ii inconjoara

Adolescentii nu si-au format inca simtul responsabilitatii, lucru ce ii determina sa se revolte impotriva oricarei reguli, fie ea impusa de parinti, de societate sau de sistemul de invatamant. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca simtul critic si judecata lor este in plina dezvoltare, de unde si nevoia exploziva de a-si exprima parerea si de a fi ascultati. Nu este indicat sa-i impuneti ordine fara sa ii explicati de ce vreti sa procedeze intr-un anumit fel si nu in altul. Este capabil sa va inteleaga si prefera sa-i explicati rational o situatie decat sa ii ordonati, pur si simplu.

Comunicarea lasa de dorit

Adolescentii prefera sa vorbeasca cu prietenii despre problemele pe care le au, cat si despre situatiile mai delicate cu care se confrunta. Nu vor sa discute cu parintii, deoarece au impresia ca acestia nu i-ar intelege, din cauza diferentei de varsta.

Spargeti acest cliseu, demonstrati-i copilului vostru ca sunteti capabili sa il ascultati si sa il intelegeti, fara sa il judecati cu asprime!

Gasiti alte cai de a-i transmite ceea ce credeti, nu prin intermediul criticii taioase. Incercati sa-i dati sfaturi si sugestii, in loc sa-i impuneti anumite comportamente. Interactionati cu el pe un ton bland si intelegator, fara sa fiti autoritari. In timp, veti incepe sa observati imbunatatiri in ceea ce priveste discutiile pe care le purtati cu el.

Dorinta de izolare accentuata

Pentru ca au impresia ca nimeni nu ii intelege, adolescentii tind sa se inchida frecvent in camera, sa nu initieze conversatii cu colegii de la scoala si, in general, sa petreaca foarte mult timp singuri.

Dispozitivele inteligente de ultima ora si accesul adolescentilor la acestea nu au facut decat sa accentueze aceasta dorinta de izolare. In loc sa iasa cu prietenii in oras, acestia prefera sa se joace pe consola, sa navigheze pe Internet, sa vada filme sau sa asculte muzica la laptop.

Ironic este faptul ca si daca aleg sa iasa cu prietenii la cafenea sau oriunde altundeva, atentia lor va fi indreptata tot in ecranul smarphone-ului. Nu le puteti interzice sa foloseasca aceste gadget-uri, nu asta este solutia optima! Trebuie sa le distrageti atentia de la tehnologie, incercand sa-i introduceti intr-o lume mai reala, in lumea culturii, de pilda. Povestiti-le despre ce carti interesante ati citit, despre ce tari merita vizitate, ce culturi sunt fascinante si asa mai departe. Incet-incet, sfera de interes a adolescentilor se va largi si va cuprinde si alte domenii de activitate.

Pentru ca in sfarsit parintii si adolescentii sa ajunga la un numitor comun, este nevoie de un pic mai mult efort din partea parintilor. Acestia trebuie sa gaseasca solutia optima pentru a elimina prapastia dintre generatii si pentru a crea o relatie bazata pe armonie si intelegere. Cum pot face acest lucru? Prin acordarea increderii, prin a-si asculta copiii fara sa-i judece si nu in ultimul rand, evitand sa le limiteze sentimentul de libertate.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.