Ziarul electronic al arădenilor

Gânduri pentru Anul Nou!

silviu ratiuCa de obicei, unii or să spună că putea fi mai bun.

Alții, că ar fi putut să fie și mai rău.

Oricum, în câteva ceasuri ne vom despărți de el.

Unii vom încerca să păstrăm cât mai multe din el. Desigur, au fost destule prilejuri de luat câte o fotografie pentru mai târziu.

Unii vom arunca pur și simplu calendarul în care ne-am încrustat vremea timp de 365 de zile, nu înainte de a-l mai privi, o dată, care cu nostalgie, care cu nedumerire, care cu supărare sau cu înlăcrimată durere.

Am pierdut, am câștigat?

Poate că ne-om putea răspunde la noapte, în timp ce ne vom bucura la vederea mărgelelor sclipind în ape bogate ale cupei de șampanie.

(Deși, dacă e s-o luăm pe bune, atunci când ții în mână o cupă de șampanie, cel mai bun lucru pe care-l poți face e, ei da, s-o sorbi cu grăbire și să te lași cuprins de ușoara amețeală pe care și-o dă licoare parfumată.)

Unul din cele mai frumoase lucruri ce ni se întâmplă în viață e că nu știm, niciodată, cum a fost cu adevărat.

Asta pentru că Dumnezeu ne-a înzestrat cu o ciudată capacitate de a estompa – nu de a uita cu totul! – cele ce ni se petrec în cursul unui an.

Iar la sfârșit, ne-a dat această Noapte minunată când, vorba francezului, ne trezim ca dintr-un vis, ne oprim cât pendula bate de douăsprezece ori, sorbim din cupa cu rodul viței ne ridicăm și o pornim mai departe.

Nu mai e timp de prea multe întrebări.

Provocarea zilei de mâine ne ascute simțurile și ne împinge de la spate.

Nu-i extraordinar cum le rânduiește Domnul?

De aceea, întreabă-te cât mai e vreme acum: a fost bun, a fost rău?

Sau, știi ceva, mai bine pune-ți un gând. Pentru ceea ce ai vrea să fie începând de mâine.

Chiar dacă ziua de mâine nu e – încă – a ta, ce bine e să-ți poți face planuri. Ce bine e să năzuiești la ceva ce va veni și despre care poți spera că va fi mai bun, mai strălucitor, mai plin de sens?!

Să-ți simți inima dându-ți ghes să desfășori aripi înalte ca să zbori, să urci către culmi pe care le întrezărești ca fiind demne de îndrăzneala ta, de puterea credinței tale!

Mai sunt câteva ceasuri și, vorba bătrânilor, „calendarul se-nnoiește”!

Bucură-te!

Și, înainte de a încheia, doar încă o vorbă: în Cartea Eclesiastului, înțeleptul Solomon ne pune în palmă o cheie minunată pentru ca, în fiecare dimineața, să ne putem trezi încrezători și, în același timp, împăcați cu faptul că, aici, pe Pămînt, există mereu cel puțin o rază de speranță.

Pentru că, auziți ce zice el, „Toate își au vremea lor și fiecare lucru de sub soare își are ceasul său!” (Eclesiast 3:1).

Ce te-aș putea îndemna acum, în pragul unui an nou decât să crezi din toată inima că va fi vremea ta, că vor fi ceasurile satisfacției, ale bucurie, ale împlinirilor.

Domnul să binecuvânteze anul 2016 pentru noi toți!

Silviu Rațiu

31 decembrie, 2015

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.