Ziarul electronic al arădenilor

Gala de operă „Open Air“, la Arad. Invitați din Italia, Ungaria și Venezuela

Cea de a XIII-a ediție a Galei de operă „Open Air“, evenimentul care precede stagiunea de toamnă a Filarmonicii, se desfășoară în prima duminică a lunii septembrie, la ora 20.00, în Parcul Reconcilierii.

Propusă sub conducerea lui Hermann Szabolcs, dirijorul Teatrului de Operetă din Budapesta, seara de 1 septembrie etalează o mixtură de refrene napolitane și decupaje de operă, un ambitus repertorial imaginat cu invitați din Italia, Ungaria și Venezuela.

Lumea sonoră mozartiană, cu extrase din operele „Nunta Lui Figaro“, „Don Giovanni“ și „Flautul fermecat“, urmată de aceea a italienilor Gaetano Donizetti („Fiica regimentului“, „Elixirul dragostei“), Gioachino Rossini („Bărbierul din Sevilla“), Giuseppe Verdi („Nabucco“, „Trubadurul“), dar și marile succese pariziene semnate de Georges Bizet (Carmen) și Jacques Offenbach (Povestirile lui Hoffmann) sunt surprinse fragmentar pe parcursul întregii gale, din care nu lipsesc nici celebrele  partituri „O sole mio“, „Core’ ngrato“, „Non ti scordar di me…“

Artiștii invitați ai ediției din acest an – sopranele Eva Eron (Italia), Annamaria Kaszoni, mezzosoprana Melinda Heiter (Ungaria), tenorul Miguel Sanchez Moreno (Venezuela) și baritonul Attila Erdős (Ungaria) – vor fi acompaniați de orchestra simfonică și corul academic dirijat de Robert Daniel Rădoiaș.

Hermann Szabolcs este dirijor la Teatrul de Operetă din Budapesta, director al Asociației muzicale Hermann și asistent la Academia de Teatru și Film din Budapesta.

Eva Eron a absolvit Institutul de Artă din Veneția și ulterior Conservatorul Benedetto Marcello din același oraș, debutând pe scenele teatrului B. Marin din Grado și la Gorizia.

Annamaria Kászoni a studiat la Conservatorul din Viena sub îndrumarea profesoarei Julia Conwell și la Hochschule für Musik und Tanz din Köln, la clasa prof. Kai Wessel.

Mezzosoprana Melinda Heiter s-a născut la Budapesta și a absolvit în anul 2008 Academia de Muzică Franz Liszt.

Născut în Venezuela, Miguel Sánchez Moreno a început să studieze la „Taller Permanente Opera de Caracas” și la „Conservatorio de la Orquesta Nacional Juvenil” cu Isabel Palacios și Maladit Lamazares.

Attila Erdős și-a început instrucția muzicală ca pianist, urmând ulterior o carieră în domeniul liric. În anul 2010 a fost admis la Conservatorul Béla Bartók, unde a studiat cu Brigitta Kovács, iar în 2012 la Academia de Muzica Franz Liszt, unde a devenit studentul renumitei soprane Évei Marton,câștigătoarea premiului Kossuth.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.