Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 3 Furtună în Arad. Acoperişuri distruse şi maşini avariate de copaci rupţi

Acoperișurile mai multor clădiri din Arad au fost distruse, zeci de copaci au fost rupți și au căzut pe autoturisme sau au îngreunat circulația, duminică, de o vijelie puternică.

Toate unităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad au fost alertate, duminică, şi intervin, situaţia fiind similară în tot judeţul, în urma unei furtuni care a durat câteva minute.

O furtună de scurtă durată a produs pagube în mai multe zone din judeţul Arad, inclusiv în municipiul Arad, unde acoperişurile mai multor clădiri au fost avariate, unele fiind dislocate complet de vijelie şi aruncate pe străzi, fără a fi înregistrate victime.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca, zeci de apeluri au fost înregistrate la 112 în numai câteva minute, oamenii solicitând ajutor în urma distrugerilor provocate de furtună.

În municipiul Arad, numeroşi copaci au fost rupţi şi au căzut pe drumuri, îngreunând traficul. Totodată, în cădere, aceştia au avariat autoturisme în toate cartierele oraşului. Conform relatărilor martorilor pe reţelele de socializare, în judeţ sunt rupţi de vijelie sute de copaci, care au căzut pe drumuri judeţene şi naţionale. Cea mai afectată zonă este Valea Mureşului, aici fiind înregistrate şi întreruperi în furnizarea energiei electrice.

Incidente cauzate de furtună, precum copaci rupţi şi acoperişuri avariate, au fost semnalete, între altele, în Lipova, Păuliş, Sâmbăteni, Sântana, Şiria, Ineu, Moneasa şi Sebis.

Toate unităţile ISU din judeţul Arad au fost alertate, iar echipele intervin în zeci de situaţii.

Judeţul Arad s-a aflat, duminică, sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic.

UPDATE

Primăria Arad a informat că, imediat după încetarea manifestărilor violente ale furtunii din seara zilei de duminică, mai multe echipe de intervenție ale operatorilor de spații verzi, ISU și a operatorului de salubritate stradală s-au implicat promt în vedere remedierii avariilor produse.

„La această oră se lucrează pe străzile Crișan, Octavian Goga, Digului și Andreny Caroly unde mai mulți copaci au fost dezrădăcinați, o parte din ei căzând pe partea carosabilă.

Echipele de la salubritate intervin pe arterele din municipiu pentru a înlătura resturile vegetale rezultate în urma furtunii.

Din cauza intensităţii vântului, un panou informativ de pe Calea Aurel Vlaicu a fost doborât la pământ.

Acţiunile autorității locale vor continua, până la remedierea în totalitate a efectelor furtunii“, a informat Biroul de presă al Primăriei Municipiului Arad.

UPDATE 2

Consiliul Județean Arad a informat că, la ora 18.45, drumurile județene au fost degajate de echipele mixte ale ISU și Consiliului Județean.

Se mai circulă cu greutate pe tronsoanele Julița-Mădrigești și Sebiș-Moneasa.

Luni dimineața, activitatea Consiliului Județean va începe cu o ședință operativă de inventariere a pagubelor.

„Din primele informații, mai multe biserici din județ au crucile smulse, sunt zeci de case avariate și în comuna Moneasa o persoană și-a pierdut viața, strivită de un copac. La această oră nu sunt informatii despre pagube la clădirile publice aparținând Consiliului Județean“, a informat CJ Arad.

UPDATE 3

Ca urmare a condițiilor meteorologice extreme care s-au produs duminică a fost afectată funcționarea rețelelor de distribuție de electricitate din mai multe zone ale municipiului Arad.

Avarii determinate de furtună s-au înregistrat pe partea de înaltă tensiune şi medie tensiune, care au condus la întreruperea alimentării cu energie electrică a unor consumatori. Au fost deranjamente individuale şi colective, pe reţelele de joasă tensiune stradală în:

Cartierul Bujac: strada Dimitrie Ţichindeal, strada Diana, strada Septimiu, strada Sever Bocu, strada Aron Pumnu, strada Ileana Cosânzeana, strada Muşeţel;

Cartierul Gai: strada Dunării, strada Ion Creangă, strada Moldovei, strada Muntenie;

Cartierul  Grădişte: strada Gelu, strada Grâului, strada Vişinului, strada Ioan Slavici, strada Ghioceilor, stradaTimotei Cipariu, strada Eftimiu Victor, strada Rândunicii, strada Păpădiei, strada Rozelor, strada Vărădiei, strada Duiliu Zamfirescu,  strada Tismana;

Cartierul Aradul Nou:  Calea Timişoarei,  strada Trifoiului, strada Sunătoarei, strada Posada, strada Movilei, strada Piersicilor, strada Nalbei, strada Muşcatei, strada Ficusului, strada Bagdazar, strada Merişor, strada Colţişor, strada Petuniei, strada Pinului;

Cartierul Sânicolau Mic: strada  Pescăruş, strada Frumoasă, strada Clopotului.

Potrivit comunicatului remis de ENEL Distribuţie Banat “La nivelul societății E-Distribuție Banat a fost declarată stare de urgență de nivelul 2, iar echipele de intervenție ale societății și ale contractorilor lucrează pentru restabilirea alimentării în cel mai scurt timp posibil”.

Raport CTP Arad

Reprezentanţii Companiei de Transport Public Arad ne-au informat că în urma furtunii nu s-au înregistrat avarii nici la nivelul căilor de rulare, nici la macazuri.

Circulaţia a fost însă întreruptă la comandă pe durata fenomenului meteo tocmai pentru a se preveni incidente nedorite. La această ora trasportul public la nivelul municipiului Arad se desfăşoară fără probleme.

foto: ISU Arad

CITITI SI: Furtuna a făcut victime. O femeie lovită de un brad a murit la Moneasa

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.