Ziarul electronic al arădenilor

Furt suspect la Casa Unirii din Arad

Placa comemorativă și drapelul național, amplasate pe fațada clădirii din Arad în care a locuit Ștefan Cicio Pop, unul dintre corifeii Marii Uniri, au fost furate, iar proprietarul clădirii a sesizat Poliția.

În prezent, în Casa Unirii, cum este cunoscută în prezent clădirea situată pe strada Ștefan Cicio Pop, locuiește Ștefan Birtolon, unul dintre nepoții lui Cicio Pop.

Apropiații lui Ștefan Birtolon au spus că drapelul național a fost furat pentru a cincea oară, iar plăcuța, care a fost montată înainte de 1989, pentru prima dată.

De asemenea, apropiații lui Ștefan Birtolon au mai spus, pentru actualitati-arad.ro, că acesta se află în stare de șoc și că a început să-și baricadeze ferestrele, de frică să nu fie atacat. Nepotul lui Cicio Pop a anunțat furtul la Poliție.

Pe plăcuța furată era menționat faptul că în această clădire a funcționat inițial Consiliul Național Român Central al cărui președinte a fost Ștefan Cicio Pop.

Istoricii arădeni, care au aflat despre acest incident, au susținut că este, cel puțin „suspect“, faptul că, în anul de dinaintea Centenarului Marii Uniri se întâmplă astfel de fapte.

„Cu siguranță, nu răufăcătorii au furat steagul și plăcuța, ci persoane pentru care Centenarul Marii Uniri nu înseamnă nimic. În timp ce autoritățile române nu au un plan clar conturat cu privire la modul de aniversare a Centenarului Unirii, care se încearcă să fie politizat excesiv, autoritățile de la Budapesta văd mult mai clar împlinirea a 100 de ani de la Tratatul de la Trianon și desfășoară, încă de acum, acțiuni care să plună în umbră actul fundamental al istoriei românilor, Unirea de la 1918“, a spus, pentru actualitati-arad, prof univ. dr. Corneliu Pădurean, istoric și președintele Asociației Ștefan Cicio Pop din Arad.

În Casa Unirii, situată pe strada Ștefan Cicio Pop din municipiul Arad, a locuit politicianul Ștefan Cicio-Pop, membru al Partidului Naţional Român și deputat în parlamentul de la Budapesta.

În clădirea cu un singur nivel au avut loc în noiembrie 1918 consfătuirile Consiliului Naţional Central Român, care a hotărât convocarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.