Ziarul electronic al arădenilor

Frig în clase la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“

Elevii din mai multe clase ale Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta“ din municipiul Arad sunt obligaţi să stea îmbrăcaţi cu hainele de stradă în timpul cursurilor, din cauza temperaturilor scăzute determinate de frigul care intră prin ferestrele neizolate.

Colegiul Naţional “Elena Ghiba Birta” din centrul municipiului Arad funcţionează într-o clădire monument istoric, construită în 1880.

În 2005, clădirea a fost consolidată cu bani de la Banca Mondială, dar nu a fost reabilitată termic, aşa că geamurile vechi au rămas neînlocuite, astel încât frigul puternic din ultimele zile este resimţit în clase.

Deşi instalaţia termică funcţionează la parametrii maximi, aceasta nu poate asigura o temperatură optimă, deoarece frigul pătrunde în clase pe lângă geamurile vechi.

„Eu sunt director din anul 2012, de atunci nu am încetat să fac adrese către primărie pentru că geamurile nu au fost cuprinse în anul 2005 în reabilitare.

Este o clădire veche, de peste 100 ani, care necesită într-adevăr mai multe lucrări. Vorbind cu domnul director de la CET, care a trimis o persoană la noi în şcoală, care să facă verificări, s-a constatat că toate caloriferele merg la puterea lor maximă, apa iese din CET la 56 de grade, deci nu este o problemă din această cauză.

Doar geamurile suferă o problemă, pentru că intră frig pe acolo, din cauza aceasta copiii trebuie să mai stea în anumite săli de clasă cu gecile pe ei”, a declarat directorul colegiului, Eugenia Groşan, pentru Mediafax.

Cursurile se pot desfăşura, totuşi, chiar şi în aceste condiţii, deoarece elevii îşi schimbă clasele în fiecare oră, nefiind nevoiţi să suporte, constant, frigul.

„La Colegiul Național «Ghiba Birta» s-au efectuat verificări în cursul zilei de 12 ianuarie urmare a informațiilor apărute în presă, întrucât conducerea Colegiului nu a adus la cunoștința Primăriei că ar exista probleme acute la instalațiile de încălzire sau disconfort termic în spațiile de învățământ.

Urmare a verificăriilor efectuate de echipele Primăriei și CET s-a constatat că alimentarea de la rețeaua publică de termoficare a CET funcționează în parametri normali. În incinta imobilului s-au găsit 3 calorifere defecte (2 din cele 8 care încălzesc sala de sport de la subsol  și unul într-o sală de clasă care este echipată cu 3 corpuri de încălzire).

S-au dispus măsurile pentru înlocuirea corpurilor de încălzire defecte și s-a cerut responsabililor școlii să ia măsuri provizorii pentru etanșeizarea ferestrelor. Primăria a inițiat anul trecut proiectul pentru reabilitarea integrală a clădirii Colegiului «Elena Ghiba Birta», care prevede inclusiv lucrări pentru îmbunătățirea eficienței energetice“, a informat Primăria Arad, prin intermediul unui comunicat de presă.

Documentația investiției care este estimată la aproximativ 3 milioane de euro a fost aprobată în CLM în luna noiembrie și s-a trecut în etapa de elaborare a proiectului tehnic.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.