Ziarul electronic al arădenilor

Fotbal: Italia are cei mai superstiţioşi fani din Europa

minge-de-fotbalUn raport MasterCard a dezvăluit că suporterii italieni sunt cei mai superstiţioşi din Europa, conform studiului Fan Passion Report efectuat în rândul a peste 5.000 de fani europeni ai fotbalului.

Fanii din Italia (73%) au mai multe superstiţii cu privire la fotbal decât alte naţionalităţi din Europa, devansându-i cu puţin pe cei spanioli.

Aproape jumătate (47%) dintre italieni poartă un anumit articol vestimentar norocos în timpul unui meci, 20% insistă să stea în acelaşi loc la fiecare meci, iar 13% consumă un anume produs alimentar sau o anume băutură.

Peste 40% dintre spanioli au admis, de asemenea, că poartă articole vestimentare norocoase, iar cei mai puţin superstiţioşi suporteri din Europa sunt cei din Portugalia, unde doar 23% au superstiţii de vreun fel, urmaţi de Suedia (24%) şi Olanda (29%).

Pentru unele naţiuni, fotbalul este privit ca o religie care se trăieşte şi respiră zi de zi. Nicăieri mai mult decât in Italia, unde 69% dintre fani au ales să rateze un eveniment familial important pentru a asista la un meci de fotbal.

Spaniolii sunt nu cu mult în urmă, peste 60% alegând fotbalul în locul familiei, în timp ce Franţa a înregistrat un procentaj de 52%.

Per ansamblu, sondajul a descoperit că 43% dintre respondenţi au ratat evenimente în familie pentru a-şi susţine echipa favorită. Ponderea este cea mai ridicată în grupa de vârstă 25-34 ani.

Portugalia, totuşi, este la polul opus, cu doar 19% admiţând că plasează fotbalul mai presus de familie.

Mai mult de o treime (35%) dintre fani şi-au luat o zi liberă de la serviciu, invocând probleme de sănătate pentru a asista la un meci de fotbal. Ponderea cea mai mare este în Italia, unde 51,9% au pierdut o zi de muncă pentru un meci de fotbal.

Suporterii spanioli sunt cei mai devotaţi deplasărilor, cu 92,8% dintre fani călătorind în străinătate pentru a-şi încuraja echipa. Portughezii (63%) şi suedezii (51%) sunt fanii care au călătorit cel mai puţin, majoritatea preferând să stea acasă.

Anglia (23%) a depăşit cu foarte puţin Spania (22%) ca destinaţia preferată a fanilor care fac deplasări în străinătate. Italia (12%) şi Germania (10%) au ocupat locurile trei şi patru.

Suporterii spanioli cheltuie cel mai mult în deplasări – o medie de 457 lire sterline per suporter. Italienii cheltuie, în medie, 398 lire, iar francezii 351 lire.

Per ansamblu, media cheltuielilor unui fan în deplasări în străinătate pentru meciuri de fotbal a fost de 250 lire sterline.

Raportul Fan Passion al MasterCard, sponsor oficial al UEFA Champions League, în calitate de Official Player Mascot Provider, a solicitat, de asemenea, fanilor din 11 ţări diferite să desemneze, în opinia lor, cel mai bun jucător din istoria competiţiei.

În sondajul MasterCard care a inclus peste 5.000 fani, Lionel Messi a fost desemnat cel mai important jucător din istoria competiţiei, cu un procentaj impresionant, de 27% dintre voturi.

Vârful lui FC Barcelona a fost urmat de fostul star al Real Madrid, Zinedine Zidane (12%), în timp ce Cristiano Ronaldo (11%) a completat podiumul.

Fostul atacant brazilian Ronaldo (7%) s-a clasat pe locul al patrulea, în timp ce David Beckham (4%) a ocupat poziţia a cincea.

Sondajul Fan Passion Report a fost efectuat de Censuswide pentru MasterCard. Au participat 5.017 respondenţi din 11 ţări europene – Anglia, Germania, Spania, Franţa, Olanda, Italia, Turcia, Rusia, Suedia, Portugalia şi Ungaria.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.