Ziarul electronic al arădenilor

Finanțele din Arad, prejudiciate cu peste 14 milioane lei

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad a fost prejudiciată cu peste 14 milioane de lei, 11 persoane fiind trimise în judecată în acest caz de procurorii DNA.

Marian Cioflan, fost inspector vamal în judeţul Giurgiu, a fost trimis în judecată pentru luare de mită, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi constituirea unui grup infracţional organizat într-un dosar cu prejudiciu de peste 14 milioane de lei instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Timişoara al DNA.

În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei alţi 10 inculpaţi, acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni precum constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală sau fals.

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihail Codrin Roman şi Marius Daniel Tuvene, administratori ai unei societăţi comerciale, au avut iniţiativa constituirii grupului infracţional, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi la sfârşitul anului 2008. Grupul a dezvoltat o schemă evazionistă ce presupunea achiziţia de motorină în regim suspensiv de la furnizori din Bulgaria şi desfacerea pe plan intern fără plata accizelor şi a taxei pe valoare adăugată.

„În demersurile lor, cei doi au profitat de oportunitatea legislativă conferită societăţilor care funcţionau în regim de «operator înregistrat». Pentru a evita tragerea la răspundere penală, membrii grupului l-au cointeresat material pe inculpatul Cioflan Marian, inspector vamal desemnat să monitorizeze activitatea societăţii administrată de inculpaţii Roman Mihail Codrin şi Tuvene Marius Daniel. Acesta din urmă şi Varga Florin Irinel i-au dat inspectorului vamal, cu titlu de mită, un autoturism marca Dacia Logan, pentru ca acesta să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să urgenteze formalităţile vamale“, se precizează în comunicat.

Din anchetă a rezultat că membrii grupului au efectuat, în perioada aprilie – mai 2009, un număr de 334 operaţiuni intracomunitare vizând cantitatea de 10 milioane de litri motorină, în valoare de 3.815.817 euro. Carburantul a fost ulterior livrat pe piaţa internă, conform unui număr de 34 de facturi, prin intermediul a trei societăţi comerciale cu un comportament de tip „fantomă“, administrate de inculpaţii Gheorghe Marcu, Florin Irinel Varga şi Şerban Nelu Purcel.

„În vederea însuşirii produsului infracţional obţinut prin infracţiunea de evaziune fiscală, membrii grupului infracţional organizat au creat circuite financiare succesive, prin care au disimulat diferite sume de bani (…) care au ajuns, astfel, în posesia inculpatului Cîtu Ion, administrator al unei societăţi comerciale, prin intermediul căreia produsul energetic achiziţionat a fost comercializat pe teritoriul naţional.

Într-o manieră asemănătoare a procedat şi inculpatul Stanciu Cristian George care, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a încheiat în cursul anului 2009, cu administratorul unei firme, un contract de prestări servicii, în sumă totală de 200.000 lei, fără TVA, prin care a disimulat plata sumei de 53.067,45 lei ordonată în data de 22.05.2009 prin trei transferuri bancare, sumă provenită din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală“, se mai menţionează în comunicatul DNA.

Prejudiciul creat bugetului de stat, constând în acciză şi TVA, se ridică la 14.195.391 de lei, sumă cu care Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad s-a constituit parte civilă în cauză.

Procurorii au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile care aparţin inculpaţilor Cioflan, Tuvene şi Mugea, iar dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.