Ziarul electronic al arădenilor

Finanţare pentru reabilitarea a două tronsoane din linia de cale ferată Curtici-Simeria

Ministerul Transporturilor a anunţat semnarea cererii de finanţare privind reabilitarea a două tronsoane din linia de cale ferată Curtici – Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan European, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 9,5 miliarde lei (2,05 miliarde euro).

Coridorul IV Pan-European, lung de circa 2.000 de kilometri, face legătura între oraşele germane Dresda şi Nurnberg şi metropola turcească Istanbul, cu trecere prin Cehia, Austria, Ungaria, România şi Bulgaria.

Porţiunea românească a coridorului IV are circa 800 de kilometri, fiind cuprinsă între Curtici, judeţul Arad, şi Constanţa, pe traseul Curtici – Arad – Simeria-Sighişoara – Braşov – Bucureşti – Constanţa.

Cererea de finanţare semnată a vizat „reabilitarea liniei de cale ferată Frontiera Curtici-Simeria parte componentă a Coridorului IV Pan European pentru circulaţia trenurilor cu viteza max. de 160 km/h, tronsonul 2 km.614 – Gurasada şi tronsonul 3 Gurasada – Simeria”.

Proiectul a fost depus de compania care administrează reţeaua de căi ferate din România, CFR SA, în calitate de beneficiar al finanţării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

„Obiectul principal al cererii de finanţare este reprezentat de modernizarea a 141 km de cale ferată pe tronsonul Radna – Gurasada –Simeria în scopul creşterii vitezei maxime operaţionale la 160 km/h pentru trenurile de pasageri şi 120 km/h pentru trenurile de marfă şi va contribui la reducerea în consecinţă a timpului de deplasare între localităţile Simeria şi Arad de la 146 minute la 74 de minute”, se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Transporturilor.

Din valoarea totală a proiectului, 75% din valoarea totală eligibilă aprobată, 6 miliarde lei (1,3 miliarde euro), va fi asigurată din Fondul de Coeziune, iar restul de finanţare, în valoare de 3,52 miliarde lei (760 milioane euro), lei va fi asigurată de la bugetul de stat.

Perioada de implementare a proiectului este de 111 luni, începând cu data de 1 ianuarie 2014 şi finalizându-se în data de 1 martie 2023.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.