Ziarul electronic al arădenilor

Filme după 22 de ani, la cinematograful „Solidaritatea“

Cinematograful „Solidaritatea“ din cartierul arădean Gai se va redeschide publicului, primul film care va fi proiectat, după 22 ani, fiind „Două lozuri“, în regia lui Paul Negoescu.

Filmul, o comedie inspirată după nuvela „Două loturi“, scrisă de Ion Luca Caragiale, va fi proiectat la cinematograful din Gai, vineri, 16 iunie, la ora 18.00, intrarea fiind liberă.

„Două loturi“ scrisă de Ioan Luca Caragiale, prezintă povestea a trei bărbați – Dinel, Sile și Pompiliu -, dintr-un mic oraș de provincie care au mare nevoie de bani așa încât se hotărăsc să cumpere un bilet la loto.

Ei câștigă marele premiu la loto dar în scurt timp, biletul este furat așa că cei trei pornesc într-o călătorie să-l recupereze.

Căutând biletul câștigător, ei trec printr-o serie de situații și aventuri.

Clădirea cinematografului „Solidaritatea“ a fost construită în anul 1929, după proiectul arhitectului Silvestru Rafiroiu şi a funcţionat ca şi cinematograf, în această locaţie fiind proiectate, în perioada 1929-1930, filme mute şi în anul 1933 primul film sonor românesc, „Insula şerpilor”.

Ultimul film a rulat la acest cinematograf în anul 1995, după care clădirea a fost abandonată.

Cinematograful „Solidaritatea” a intrat, la sfârşitul anului 2013, în patrimoniul municipiului Arad, fiind transformat în centru cultural, care a fost inaugurat în anul 2014.

Anul trecut, cinematograful „Solidaritatea“ a fost dotat cu mobilier și aparatură pentru proiecție și sonorizare, astfel pot fi organizate proiecții de filme.

În luna aprilie, cinematograful din cartierul Grădiște a fost redeschis după 27 de ani, iar primul film proiectat a fost „Băiatul și bestia“ (The boy and the beast).

Cinematograful din cartierul Grădiște, cunoscut ca Cinematograful CFR, fost construit în perioada interbelică (1920 – 1930). Din anul 1990 a fost închis de RADEF.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.