Ziarul electronic al arădenilor

Festivalul minorităţilor din judeţul Arad, la Covăsânţ

13654385_292950501051887_1479161255396385533_nDuminică, 10 iulie 2016, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului şi prin deosebita implicare a preotului paroh Mihai-Octavian Blaj, a avut loc cea de-a treia ediție a Festivalului Minorităților din Covăsânţ.

Evenimentul din acest an a fost organizat de către Parohia Ortodoxă Covâsânţ şi Asociaţia Păstrătorii Tradiţiilor Româneşti din Covăsânţ, în colaborare cu Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean Arad.

Evenimentul s-a desfăşurat la Tabăra Ortodoxă de Păstrare şi Conservare a Tradiţiilor Româneşti a Parohiei Ortodoxe din Covăsânț începând cu ora 14.00.

Pe scenă au evoluat formaţii aparţinând minorităţilor evreieşti, slovace, sârbe şi maghiare din judeţul Arad, Grupul ,,Daniel’s Brothers – Comunitatea maghiară din Ghioroc şi Păstrătorii Tradiţiilor – Parohia Ortodoxă Covăsânţ, care au prezentat cântece şi dansuri tradiţionale din Podgoria Aradului.

Invitat de onoare a fost interpretul de muzică populară Pera Teodorovici acompaniat de formaţia de tamburaşi.

Scopul acestui festival este ca minoritățile să fie cunoscute și prin cântece, obiceiuri și dansuri populare tradiționale, încadrându-se într-o manifestare culturală complexă.

De asemenea se dorește să se accentueze buna înţelegere  între românii din județul Arad şi minorităţi, indiferent de etnie, având un singur scop, acela de a asigura un climat de pace şi de bună convieţuire între aceştia.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, în alocuţiunea rostită cu acest prilej, a apreciat talentul tinerilor participanţi şi a amintit despre bunele relaţii interetnice şi interculturale existente dintotdeauna în această parte a ţării.

Aradului,  ca judeţ de graniţă, îi revine datoria de a cultiva bunele relaţii cu toţi cei din vecinătate. La final i-a felicitat pe organizatori şi pe toţi tinerii participanţi.

Domnul Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii evreieşti din Arad, a apreciat climatul de pace şi respectarea valorilor comunităţilor etnice din această parte a ţării pe care-l oferă biserica sub coordonarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei.

Părintele paroh Octavian Blaj, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei precum şi tuturor participanţilor la acest eveniment şi a menţionat faptul că municipiul Arad cât şi întregul judeţ trebuiesc privite ca o bogată moştenire culturală întrucât fiecare etnie a contribuit la arhitectura, promovarea valorilor culturale şi chiar la dezvoltarea economică a acestei părţi de ţară.

Protos. dr. Iustin Popovici

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.