Ziarul electronic al arădenilor

Festivalul Internațional „Iubiți Muzica Româneacă!“: Colocviu și concert, în prima zi

Joi, 12 octombrie 2017 este ziua de debut a Festivalului Internațional „Iubiți Muzica Românească!”, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

În agenda Filarmonicii sunt cuprinse două dintre manifestările planificate și  dedicate spațiului cultural românesc: colocviul de muzicologie, cu tema „Evolutia muzicii contemporane românești în context mondial” (ora 16.00 – Sala Cercului Militar), o întâlnire cu cercetători reputați, buni cunoscători ai fenomenului și concertul simfonic dedicat Banatului de ieri și de azi (ora 19.00 – Sala Cercului Militar).

Pe un suport de zece expuneri dintre cele mai relevante pentru tematica aleasă, colocviul se bucură de participarea unor compozitori și muzicologi de la Universitățile de Muzică din București (Adrian Iorgulescu), Cluj Napoca (Elena Maria Șorban) și Timișoara (Veronica Laura Demenescu, Mihaela Silvia Roșca, Rafaela Carabenciov, Dana Sorina Chifu, Ion Alexandru Ardereanu s.a.), dar și de prezența muzicologului german Heidemarie T. Ambros (Berlin), președinte al societății Musica suprimata, cunoscută propagatoare a unor compozitori persecutați în trecut, fie de regimul nazist, fie de contextul perioadei comuniste și al unei ideologii schimbate.

Pentru specialiști, dar și pentru publicul larg, colocviul este un pas binevenit, un demers care prezintă puncte de vedere autorizate despre contribuția românească la cultura europeană.

Banatul multicultural este tema concertului simfonic inaugural al Festivalului Internațional „Iubiți Muzica Românească!“, care reunește creații de Sabin Drăgoi (Divertisment rustic), Gabriel Almasi (The Mysterious Journey Of Life p.a.a.), Remus Georgescu (Toccata pentru pian și orchestră), Walter Michael Klepper (Divertisment pentru orchestră de coarde și timpani), Petru Stoianov (Hiperboreeana), Gabriel Mălăncioiu (Zamolxis pentru trompetă și orchestră).

Adresându-se tuturor  iubitorilor și curioşilor fenomenului, programul reprezintă un adevărat documentar sonor al spațiului bănățean, zona de creație ale cărei virtuți inovatoare își așteaptă încă deplina recunoaștere și valorificare.

Invitații orchestrei simfonice sunt în această prima săptămână de festival dirijorul Huba Hollokoi (Ungaria/Finlanda), soliștii Andreea Dumitrescu (pian) și Sergiu Cârstea (trompeta), dar și actorul timișorean Adrian Korek.

Relevantă însă pentru amploarea și ineditul evenimentul este parcurgerea punctuală a întregii agende de festival, precum și informația legată de accesul gratuit al publicului, în limita locurilor existente în sălile de concert.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. A.F.C.N. nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

(…)

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Filarmonica de Stat Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.