Ziarul electronic al arădenilor

Festivalul Filmului Francez, la cinematograful Arta

Festivalul Filmului Francez se desfășoară în mai multe orașe din România, iar la Arad filmele vor fi prezentate la cinematograful Arta.

„Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – «Fiţi realişti, cereţi imposibilul!» -, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute“, informează organizatorii într-un comunicat de presă.

La Arad, filmele vor putea fi văzute la cinematograful Arad, în perioada 3 – 5 mai.

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au provocat o serie de mutaţii intelectuale şi sociale în Franţa şi, prin ricoşeu, în toată Europa occidentală, FFF propune un Focus Mai ’68.

Filme de ficţiune importante, precum ‘Milou en mai’/’Milou în mai’ de Louis Malle, sau documentare inedite în România – ‘Mori la 30 de ani’ de Romain Goupil sau celebrul ‘Revoluţia pluteşte în aer’ de Chris Marker – vor ajuta publicul român să înţeleagă mai bine contextul şi mizele evenimentelor.

Secţiunea Competiţie propune şase filme – de debut sau a doua creaţie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia, spun organizatorii.

În cadrul festivalului va fi acordat mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice.

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.
Organizatorii Festivalului Filmului Francez sunt Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.