Ziarul electronic al arădenilor

„Fără penali în funcții publice“. Falcă: Vom sesiza Poliția și Parchetul cu privire la semnăturile false

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunțat că va sesiza Poliţia şi Parchetul pentru a face cercetări cu privire la listele „cu probleme“ depuse de organizația locală a USR în cadrul campaniei „Fără penali în funcții publice“, iar Primăria poate pune la dispoziţia celor interesaţi  documente care să ateste că printre „semnatari” s-au numărat şi persoane decedate.

Reprezentanţii USR Arad au ridicat, luni, de la Serviciul de Evidenţă a Persoanei din cadrul Primăriei Municipiului cele 32 de dosare cu semnături pentru iniţiativa civică „Fără penali în funcţii publice”.

Conform Primăriei, procedura de atestare a semnăturilor s-a încheiat încă de vineri, 21 septembrie 2018, drept pentru care reprezentanţii USR Arad au fost invitaţi la ora 14.00, la Serviciul de Evidenţă a Persoanei  pentru a ridica semnăturile atestate, însă aceștia nu s-au prezentat.

„Faptul că au venit de abia în această dimineaţă să preia semnăturile dovedeşte, dacă mai era nevoie, că vineri nu era de fapt  nicio urgenţă, nu era niciun termen limită. Cu alte cuvinte reprezentanţii URS au minţit şi au încercat să transfere responsabilitatea pe primar în primul rând, dar şi pe funcţionarii din primărie. În momentul în care au semnat procesul verbal au semnat şi constatarea că  aproximativ 6.000 de semnături nu au fost validate”, a declarat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai spus că, potrivit procesului verbal de predare-primire încheiat cu data de 21 septembrie 2018, reprezentanţilor USR Arad li s-a adus la cunoştinţă sinteza principalelor neconformităţi care au dus la decizia invalidării anumitor semnături şi anume: „persoane cu domiciliu în altă localitate şi fără reşedinţă în muncipiul Arad, persoane cu domiciliul în altă localitate, deşi în dreptul lor era menţionat un domiciliu din Arad, minori, persoane cu acte de identitate expirate înainte de perioada de referinţă şi/sau CNP eronat, CNP/CI aparţinând altor persoane, persoane care nu au existat şi nu există în bazele de date studiate, adrese inexistente, CNP/CI inexistente s.a.”.

După predarea dosarelor către USR, primarul Falcă a avut o intervenţie live de aproape două ore pe Facebook, în care a acuzat din nou că s-au falsificat semnături şi a anunţat că acest caz va fi sesizat penal.

„Simt nevoia să comunic cu dumneavoastră pe evenimentul de azi (predarea semnăturilor – n.r.). De vineri există dezbatere pe tema semnăturilor depuse la Primărie pentru iniţiativa cetăţenească fără penali. De vineri am constatat că am devenit comunist din ăla foarte rău, eu care am fost în 1989 la Revoluţie în Timişoara (…) Am fost făcut penal, eu care am semnat pentru această iniţiativă cetăţenească”, şi-a început Falcă intervenţia.

Primarul a spus că în listele depuse de USR pentru atestarea semnăturilor au fost găsite „şase mii de semnături false”.

„Au fost găsite persoane cu domiciliul în altă localitate, minori, persoane cu acte expirate, persoane cu CNP eronat, cu CNP al altor persoane, persoane decedate înainte de campanie, persoane care nu au existat, nume inventate…”, a acuzat Falcă.

Primarul Aradului a spus că în următoarele zile, „copii cu listele cu probleme vor ajunge la Poliţie şi Parchet” pentru a se face cercetări.

Primarul afirmase şi vineri că  „toate faptele încadrate de Codul Penal la fals în înscrisuri se regăsesc pe listele aduse de USR Arad”. „Acest lucru ne obligă să transmitem instituţiilor statului semnăturile care nu au fost validate”, spunea Gheorghe Falcă.

Primăria municipiului Arad a anunțat că poate pune la dispoziţia celor interesaţi, fără a încălca prevederile Legii pentru protecţia datelor cu caracter personal, documente care să ateste vă printre „semnatarii” iniţiativei „Fără penali în funcţii publice” s-au numărat şi persoane decedate.

Primăria a prezentat două exemple în acest sens:  o persoană decedată în 14 august 2016, cea de a doua în 23 octombrie 2017.

Primăria Arad a finalizat vineri după-amiază procedura de atestare a semnăturilor strânse în campania „Fără penali în funcţii publice”, iar peste 6.000 au fost invalidate, ceea ce însemană aproape o treime din semnăturile adunate în municipiu de USR.

Astfel, doar 14.588 din cele 20.600 adunate au fost declarate valide de către funcţionari.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.