Ziarul electronic al arădenilor

Fanfare din Arad și Ungaria au cântat în Parcul Reconcilierii

„Sărbătoarea fanfarelor“, eveniment muzical aflat la prima ediție în Arad, s-a desfășurat sâmbătă, în Parcul Reconcilierii româno-maghiare, unde au susținut recitaluri fanfare din municipiu și județ, dar și din Ungaria.

Evenimentul, organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad și Asociația Qult-Ar, a avut rolul de a promova muzica de fanfară.

„Sărbătoarea fanfarelor“ a început, la ora 16.00, cu o paradă a fanfarelor prin centrul Aradului. Fanfarele invitate au pornit de pe platoul din fața Palatului Administrativ, pe traseul Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ – strada Mețianu – Parcul Reconcilierii româno-maghiare, unde au susținut câte un recital.

Primii care au apărut în fața publicului au fost membrii fanfarei „Lambert Steiner“, din Sântana, dirijor Dan Miculiț, profesor la Școala Populară de Arte din Arad. Fanfara este formată doar din copii, care duc mai departe tradiția muzicii de fanfară începută în anul 1870, de capelmaistrul Lambert Steiner.

Apoi, a concertat fanfara Bisericii baptiste „Speranța“ din municipiul Arad, dirijor Petrică Țurcaș. Fanfara are 54 de ani de activitate.

„Sărbătoarea fanfarelor“ a continuat cu tinerii care formează fanfara bisericilor penticostale din Moroda.

Din Ungaria, au participat la acest eveniment musical fanfara „Fekete Gyémánt“, din Pecs, și fanfara Gimnaziului „Erkel Ferenc“, din Gyula, care ridicat publicul în picioare și au primit numeroase aplauze pentru programul variat din care nu au lipsit partituri de Brahms, dar și adaptări după melodiile unor formații celebre de-a lungul timpului, muzică de film, precum și muzică irlandeză.

„Evenimentul «Sărbătoarea fanfarelor» de la Arad dorește să reînvie o tradiție care, în timp, s-a pierdut, aceea de a organiza spectacole de fanfară în aer liber, în diverse locuri din oraș“, a spus Levente Bognar, viceprimar al municipiului Arad, prezent la evenimentul desfășurat sâmbătă, în Parcul Reconcilierii.

Proiectul „Sărbătoarea fanfarelor la Arad“ a fost finanțat de Consiliul Local Municipal Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, prin Programul Proiecte Culturale 2017, sesiunea a II-a, și a avut scopul de a evidenţia activitatea fanfarelor din Arad și din orașele înfrățite din Ungaria, dar și promovarea în rândul generaţiilor tinere a unui act cultural apreciat de zeci de ani: concertul de muzică de fanfară.

text&foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.