Ziarul electronic al arădenilor

Familia Regală va împărți cadouri la Săvârșin

_DSC6435Principesa Moștenitoare Margareta și Principesa Maria vor împărți sute de pachete cu alimente copiilor, vârstnicilor, nevoiașilor, persoanelor cu probleme de sănătate, dar și colindătorilor, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Pe site-ul de prezentare al Familiei Regale au fost postate diverse momente ale sărbătorilor de iarnă petrecute la Domeniul Regal de la Săvârșin.

Potrivit sursei citate, Principesa Moștenitoare, însoțită anul acesta de Principesa Maria, va merge la mijlocul zilei de 23 decembrie la casele săvârșinenilor care nu se pot deplasa, din motive de vârstă sau de boală.

„Pentru cei nevoiași sunt pregătite în fiecare an 250 de pachete mari, cu alimentele de bază. Alte 250 de pachete sunt pregătite pentru copiii din localitate sau din împrejurimi. În fine, un ultim lot de 250 de pachete sunt oferite celor care vin să colinde, să cânte, să danseze sau să-și prezinte portul popular. Un mare număr de cărți regale sau cărți ale copilăriei sunt oferite, an de an, de Curtea Veche Publishing“, conform romaniaregala.ro.

Ziua de 23 decembrie va începe cu colinde, de la ora 9.00, și se va sfârși la ora 17.00, cu un concert în Muzeul Regal al Automobilului, unde pot fi găzduite 300 de persoane pe scaune, iar cei prezenți vor asculta recitaluri ale Corului Episcopiei din Deva, precum și concertul muzicienilor clujeni.

În ziua de 24 decembrie, singura întâlnire publică de la Domeniul Regal este primirea Dubașilor.

„Această tradiție dăinuiește la Săvârșin din moși-strămoși. Toți musafirii sunt primiți cu ceai fierbinte sau vin fiert cu scoțișoară, alături de felii de cozonac. Piațeta din Satul Regal, unde domină în mijloc fântâna Reginei Elena, o frumoasă construcție din piatră albă și fier forjat, se gătește de sărbătoare, cu crengi de brad, podoabe și șiraguri de lumini multicolore“, potrivit romaniaregala.ro.

„În ultimii ani, în zilele de 22-24 decembrie, Satul Regal (partea de la intrarea pe Domeniul Săvârșin) a găzduit până la șase mii de musafiri. (…) Oamenii vin cu copii, cu părinții, cu prietenii lor și petrec 10-15 minute în compania Familiei Regale, aducând ceea ce ei consideră mai simbolic și mai caracteristic familiei sau comunității lor. Unii vin cu flori, alții cu steaguri, alții cu cărți, pâine sau covrigi. Mulți dintre ei vin cu instrumente muzicale sau cântă în cor.

Toți poartă costume populare colorate, autentice, păstrate de la bunici sau de la străbunici.

În ziua de Ajun, atenția se îndreaptă către bradul de Crăciun de la castel și către masa de Ajun din Sufrageria mare, gătite de Principesa Moștenitoare. Alteța Sa Regală, cu ajutorul  fetelor din castel, împodobește pomul și masa, de fiecare dată în alte culori“, se mai menționează pe site-ul Familiei Regale.

foto: romaniaregala.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.