Ziarul electronic al arădenilor

Falcă vrea să aducă la Arad universitatea finanţată de Soros

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a transmis rectorului Universităţii Central-Europene, creată la Budapesta de miliardarul american George Soros, o scrisoare de solidaritate şi o ofertă pentru relocarea acesteia la Arad, unde pune la dispoziţie două clădiri cu un total de peste 6.000 de metri pătraţi pentru procesul educativ, cazarea studenţilor şi servirea meselor.

În document, Falcă îşi arată „îngrijorarea” faţă de ”încercările dificile prin care trece în aceste zile” universitatea.

Gheorghe Falcă (PNL), a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că în urma discuţiilor pe care le-a avut cu oficiali din Primăria Arad s-a luat decizia de a se înainta o ofertă Universităţii Central-Europene (CEU) pentru relocarea în municipiul Arad.

„Constatând îngrădirile care au loc astăzi în Ungaria faţă de Universitatea Central-Europeană, am transmis o scrisoare de solidaritate şi o ofertă de relocare în Arad. Oraşul nostru face parte din aceeaşi cultură central-europeană, credem în aceleaşi valori care au făcut ca această universitate să aibă motivaţia de a educa generaţii întregi. Mulţi români, chiar şi arădeni, au studiat aici, de aceea am convenit să trimitem această ofertă din partea unui oraş cu acces foarte bun, având autostradă, cale ferată pan-europeană şi aeroport internaţional”, a declarat Falcă.

El a precizat că a adresat scrisoarea rectorului CEU, Michael Ignatieff, căruia i-a transmis că oferta poate fi prezentată în detaliu la Budapesta.

La începutul scrisorii, Falcă arată că a aflat „cu îngrijorare despre încercările dificile prin care trece în aceste zile” CEU şi se declară solidar cu instituţia de învăţământ superior.

Primarul a declarat că regretă că în tinereţe nu a avut şansa să urmeze un program de studii oferit de una din fundaţiile care patronează universitatea.

Gheorghe Falcă a precizat că municipalitatea a găsit două clădiri pe care le poate oferi universităţii din Budapesta, una de 4.000 de metri pătraţi care are parter şi două etaje, ce ar putea fi folosită pentru procesul educativ, dar şi un cămin studenţesc cu 75 de camere, care are peste 2.000 de metri pătraţi şi include spaţii pentru servit masa.

Conform lui Falcă, universitatea ar urma să primească spaţii şi în Cetatea Aradului, în momentul în care obiectivul va intra în circuitul civil, peste câţiva ani.

Guvernul ungar a propus săptămâna trecută un proiect de lege care să reglementeze universităţile străine din ţară. Liderii CEU spun că universitatea lor este vizată în mod special şi au avertizat că este posibil să fie nevoiţi să o închidă.

sursa: news.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.