Ziarul electronic al arădenilor

Falcă vrea proteste: „Guvernul blochează retehnologizarea CET“

cet1Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, intenționează să inițieze acțiuni de protest împotriva Guvernului, pentru că blochează „cu rea-voinţă“ investiţii de 10 milioane de euro la CET Arad, bani prevăzuţi din vânzarea certificatelor verzi în cadrul unui proiect aprobat de Guvern şi Comisia Europeană încă din 2012.

În timpul şedinţei Consiliului Local Arad, care a avut loc joi, Gheorghe Falcă le-a cerut aleşilor să se gândească la o formă de protest împotriva Guvernului.

Falcă a afirmat că proiectul de retehnologizare a CET Arad este aprobat de Comisia Europeană și trebuia să înceapă în anul 2012, dar Guvernul nu acordă finanţarea, astfel că proiectul este blocat.

Primarul Aradului le-a cerut, joi, consilierilor locali să găsească o modalitate de protest, astfel încât municipalitatea să primească finanţarea.

„Trebuie să găsim la nivelul Primăriei o modalitate de reacţie pentru a determina Ministerul Economiei să ne acorde finanţarea din certificate verzi. Vă propun să găsim o formă de protest. Va trebui să facem un protest, eventual la Prefectură, să motivăm şi Prefectura să mai lucreze pentru interesul arădenilor”, a spus Gheorghe Falcă în timpul ședinței CLM.

Primarul a mai menționat că finanţarea proiectului privind retehnologizarea CET Arad a fost aprobată în anul 2012 de Comisia Europeană de la Bruxelles, însă municipalitatea arădeană nu a primit banii.

„În anul 2014, Primăria Arad a finalizat documentaţia, dar Ministerul Economiei ne-a solicitat un studiu de fezabilitate mult mai complex, ceea ce noi am realizat, crezând că acesta este maximul pe care ni-l cere Ministerul. Spre surprinderea noastră, nici anul acesta, Ministerul Economiei nu doreşte să aloce banii care există din certificatele verzi pentru modernizarea CET. În acest moment este nevoie de un sprijin politic puternic de la Bucureşti, pentru ca Ministerul să respecte hotărârea de la Bruxelles prin care Aradul să primească banii pe certificatele verzi ca să poată începe etapa a doua de modernizare la CET. Cea de-a doua etapă ar trebui să se finalizeze în anul 2016. Ministerul ne blochează în acest moment şi parlamentarii Puterii nu au făcut niciun gest pentru a reuşi să deblocăm această investiţie”, a mai spus primarul.

În urmă cu trei ani, Primăria Arad a anunţat că oraşul va beneficia de finanţare pentru retehnologizarea CET, în sumă de aproximativ zece milioane de euro din fondul constituit din vânzarea de certificare verzi.

Între timp, municipalitatea a investit 8 milioane de euro în punerea în funcţiune a unui cazan care produce energia termică pe gaz, renunţându-se la cărbune.

În a doua etapă, pentru care se aşteaptă finanţarea, se are în vedere retehnologizarea centralei, pentru ca preţul de producţie a energiei termice să scadă de la 31 de euro, la 16 euro gigacaloria.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.