Ziarul electronic al arădenilor

Falcă și Cionca vor peste 6 mil. euro pentru Centenarul Marii Uniri

Autoritățile arădene au solicitat Ministerului Culturii alocarea a peste 6,2 milioane euro pentru organizarea evenimentelor și derularea proiectelor dedicate Centenarului Marii Unirii, în această sumă fiind cuprinsă și amplasarea Monumentului Marii Uniri.

Primarul Gheorghe Falcă şi Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean, s-au întâlnit cu reprezentanţii Departamentului Centenar, care au fost prezenţi la Arad, în cursul zilei marţi.

„În cadrul întâlnirii, autorităţile arădene au prezentat o listă de solicitări în vederea marcării în mod corespunzător a Centenarului Marii Uniri în oraşul nostru, locul unde unioniştii au pregătit cel mai important moment al istoriei noastre moderne. Valoarea totală a proiectelor însumează 6.280.000 euro“, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Arad.

În solicitarea trimisă Ministerului Culturii se arată că județul Arad a fost locul de pregătire al Marii Uniri.

„Pentru marcarea corectă a centenarului celui mai important moment al istoriei noastre naționale, vă solicităm sprijinul în vederea includerii Aradului în programul național de aniversări și a asigurării finanțării pentru marcarea corespunzătoare a Centenarului în județul Arad. De asemenea, vă solicităm sprijinul în vederea amplasării, la Arad, a Monumentului Marii Uniri“, se menționează în document.

Lista solicitărilor începe cu amplasarea Monumentului Marii Uniri, fiind prezentate două variante:

– Varianta 1 – 500.000 euro (în piațeta Consiliului Județean)

– Varianta 2 – 1.000.000 euro (în Piața Catedralei).

De asemenea, au fost ceruți 200.000 de euro pentru organizarea, în 17 mai, a Zilelor Administrației Arădene

Pentru un proiect al Societății de Științe Istorice din România au fost solicitați 80.000. Este vorba de Școala de Vară „Centenar“, perioada de desfășurare fiind iulie-august 2018.

Pentru Parada Centenarului, organizată în 30 noiembrie – 1 decembrie 2018, a fost solicitată suma de 500.000 euro.

Totodată, pentru „100 de ani în 100 de spectacole – Maraton Cultural Național“ a fost cerută suma de 1,5 milioane euro. La acest proiect, care ar trebui să fie derulat în perioada august-decembrie 2018, parteneri sunt Casa Regală a României, Guvernul României, Ministerul Culturii, Președinția României.

Autoritățile arădene au mai cerut 1,2 milioane de euro pentru proiectul „100 de artiști, 100 de ani de istorie modernă: Rezidențiatul artistic «Centenar»”, prevăzut să fie organizat în perioada mai-iunie 2018.

Pentru amenajarea unui Centru European pentru Tineret în Palatul Unirii (Bd. Revoluției 81) a fost solicitată suma de 800.000 de euro.

Pentru amenajarea Falezei Unioniștilor, a cărei inaugurare ar trebui să fie la 1 decembrie 2018, autoritățile arădene au cerut 1.500.000 euro.

Consiliul Județean și Primăria din Arad au înființat, după modelul propus de Guvernul României, Platforma „Centenar“. Aceasta nu are personalitate juridică şi este finanţată de la bugetul local, prin Centrul Cultural Județean și Centrul Municipal de Cultură.

Parteneri: Academia Română, Societatea de Științe Istorice din România, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Prefectura Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Arhiepiscopia Aradului, Serviciul Județean Arad al Arhivelor Naționale, Complexul Muzeal Județean Arad, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Arad, Asociația Națională Arădeană pentru Cultura Poporului Român, Centrul de Excelență „Andrei Șaguna”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.