Ziarul electronic al arădenilor

Falcă revine. Vrea parcare și pasaj în Parcul „Eminescu“

parcPrimăria Arad va realiza un nou Plan Urbanistic Zonal special pentru Parcul „Eminescu“, în cadrul căruia se va avea în vedere amenajarea unei parcări şi a unui pasaj rutier subteran, precum și a unui parc central, deasupra celui existent.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a spus, miercuri că, după ce Prefectura a atacat în instanță două amendamente făcute la Planul Urbanistic al „Zonei Monumente Protejate“, s-a blocat dezvoltarea acestei zone, astfel încât nu mai pot fi emise certificate de urbanism în cazul a peste 100 de persoane fizice şi juridice, care au solicitat aceste documente în lunile decembrie şi ianuarie.

„Prin actul mizerabil pe care l-a realizat Prefectura, de a ataca în instanţă PUZ Monumente Protejate, 132 de persoane fizice şi juridice sunt blocate în dezvoltare, pentru că toate certificatele urbanistice care s-au solicitat pentru zona respectivă nu pot fi emise. Am avut o parte din aceşti oameni în audienţă şi i-am trimis la Prefectură”, a declarat Gheorghe Falcă.

Primarul a mai spus că, în urma unei analize a executivului Primăriei, s-a ajuns la concluzia că se va renunţa la cele două amendamente contestate de Prefectură, urmând să fie realizat un nou PUZ.

„Vom începe realizarea unui noi PUZ, special pentru Parcul «Eminescu», cu parcare şi flux de trafic. Astfel vom demonstra că specialiştii au avut dreptate, atât în studiul managementului de trafic, cât şi în PUZ Monumente Protejate”, a mai declarat primarul.

Falcă a explicat că pentru Parcul „Eminescu“ se va face acum un PUZ prin care să se studieze ridicarea parcului central pe o placă de beton la nivelul superior al digului, şi funcţiunile de sub parc – drumuri, parcări. „Acest oraş a mutat Mureşul. Noi nu putem face în secolul XXI un parc mai frumos?”, a spus Falcă.

Gheorghe Falcă a făcut, miercuri, referire la Cadastrul Verde al oraşului, care, în opinia sa, „scoate în evidenţă marile minciuni pe care le-au transmis foştii oameni politici în ceea ce priveşte parcul Eminescu, care au găsit în acel parc o locaţie de manifestare pentru a-şi arăta aşa-zisul sprijin faţă de comunitate”.

„În Cadastrul Verde, specialiştii au analizat Parcul «Eminescu» şi au precizat că există 7 copaci cu vârsta puţin mai mare de 60 de ani şi nu există niciun copac secular. De asemenea, în document se mai menţionează existenţa în parc a 28 de copaci care au o creştere necorespunzătoare din punct de vedere biologic. Tot în Cadastrul Verde ni s-a recomandat extragerea a 16 copaci“, a mai afirmat primarul Aradului.

Gheorghe Falcă l-a atacat, miercuri, pe Claudiu Cristea, fost consilier local și unul dintre cei care se opun amenajării unui pasaj subteran și a unei parcări în zona Parcului „Eminescu“.

„Claudiu Cristea ne-a acuzat că vrem să tăiem toţi copacii din Parcul «Eminescu». A uitat că, pe vremea când era consilier local, a cerut să tăiem Pădurea Ceala, susţinând că pe acolo trebuie să construim autostrada. Acum ne spune că nu avem voie să facem un parc central. De aceea, ideea parcului central va rămâne şi vom demonstra, prin dezbateri publice, la care vom invita specialişti, că vocea cetăţenilor va fi mai importantă decât a politicienilor rataţi”, a declarat Gheorghe Falcă.

Mai multe asociații și organizații neguvernamentale au organizat mai multe proteste, solicitând municipalității să renunțe la amenajarea unui pasaj subteran și a unei parcări în zona Parcului „Eminescu“.

Ulterior, primarul Gheorghe Falcă a anunțat că va retrage proiectul privind amenajarea unui pasaj subteran si a unei parcări în zona Parcului „Eminescu“.

Falcă a mai anunțat că va începe o campanie de informare a cetăţenilor în fiecare cartier, la finalul căreia nu exclude organizarea unui referendum pe această temă.

La începutul acestei luni, Primăria Arad a anulat licitația pentru studiul de fezabilitate privind amenajarea unui pasaj subteran și a unei parcări în zona Parcului „Eminescu“.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.