Ziarul electronic al arădenilor

Falcă, după adoptarea bugetului Aradului: „Este o situaţie dificilă“

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat, luni, după adoptarea bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2018, că acesta are o lipsă de 16 milioane de euro, fiind astfel o situație „dificilă“.

Bugetul general de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2018 a fost adoptat, luni, în ședința Consiliului Local Municipal. Bugetul, în valoare de aproape 624 milioane lei, a fost adoptat cu 12 voturi „pentru“, 8 „abţineri”. Un consilier local municipal care nu a participat la vot, iar doi au fost absenţi.

Administraţia locală are la dispoziţie un buget mai mic decât cel de anul trecut, ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Astfel, în timp ce în 2017 bugetul general al municipiului Arad a fost de 697.314.000 lei, anul acesta, administraţia locală are un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 623.513.000 lei.

Conform primarului Gheorghe Falcă, în aceste condiţii, municipalitatea a fost nevoită să depună un efort mai mare pentru a găsi soluţii de a acoperi cele peste 73 de milioane de lei din cotele defalcate pe venit, pierdute odată cu modificarea Codului Fiscal.

„Este clar că bugetul are o lipsă de 16 milioane de euro. E o realitate. Regretabil este că în clasa politică foarte puţini oameni au făcut eforturi să existe compensări ca urmare a acestor pierderi. Este o situaţie dificilă. Pentru prima dată în istorie, sănătatea a primit 0 lei, iar unii consilierii şi-au permis să nu voteze bugetul municipiului Arad. Este tragic că nu ne permitem să dăm bani la sănătate. La fel vreau să vă uitaţi la investiţiile pe învăţământ. Este tragic că unii consilieri îşi permit să voteze împotriva minimului de ajutor pe care-l putem oferi învăţământului din bugetul local. Aceasta este de fapt dimensiunea realităţii: aţi votat împotrivă sănătăţii şi a educaţiei”, a declarat Gheorghe Falcă, după adoptarea bugetului.

Primarul a mai spus că, în cele din urmă, s-a reuşit o dimensionare a bugetului astfel încât să răspundă tuturor necesităţilor municipiului Arad în 2018: de la asigurarea sumelor pentru domeniile de activitate care trebuie finanţate de la bugetul local, la cele destinate finanţării de investiţii noi sau în derulare, cele pentru susţinerea educaţiei, precum şi sumele necesare finanţării programelor sociale, culturale şi sportive.

Conform administrație locale, investiţiile reprezintă 39% din bugetul general pentru acest an.

Astfel, 67% din investiţiile propuse în bugetul general pentru 2018 se vor realiza din bugetul local şi excedentul bugetar, 16% din credite externe, 14% din proiecte, iar 3% din transferuri.

Programul de investiţii al administraţiei locale arădene vizează atât continuarea proiectelor începute, cât şi demararea unor investiţii  noi.

Peste jumătate din bugetul alocat investiţiilor (67%) va fi folosit pentru continuarea lucrărilor începute. Este vorba despre 163.983.000 lei. Pentru lucrări noi au fost alocată suma de 40.849.000 lei, reprezentând 17% din bugetul investiţiilor. Un procent asemănător a fost alocat achiziţiilor de bunuri şi alte cheltuieli.

„Cele mai multe investiţii care se vor derula în anul 2018 vor fi realizate din fonduri de la bugetul  local şi excedentul bugetar, în sumă de 194.533.000 lei. Investiţiile din credite externe reprezintă 16% din totalul propus pentru 2018 şi se ridică la 47.780.000 lei, iar investiţiile din proiecte sunt estimate la 40.039.000 lei.

Nevoile și prioritățile cetățenilor au cântărit greu în alcătuirea bugetului. Cât de mult s-a  ținut seama de aceşti parametri reiese din lista de lucrări propuse să fie demarate în acest an.

Vorbim despre investiții în spitalele aflate în administrarea Consiliului Local (4.896.000 lei), regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe (27.900.000 lei), reparaţii şi investiţii la nivelul străzilor din municipiu (15.965.000lei), investiţii în iluminatului public (9.600.000 lei), reabilitarea mai multor unităţi de învăţământ, mărirea peluzei stadionului UTA (13.000.000 lei), acoperirea Patinoarului Municipal (2.000.000 lei)“, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Arad.

Conform sursei citate, 2018 este totodată anul demarării unor noi investiţii.

„Podul Decebal peste râul Mureş intră anul acesta  în reparaţii capitale (8.800.000 lei), la fel şi  clădirea unităţii militare din Gai (4.203.000 lei) şi cea în care funcţionează secţiiile ORL, Oftalmologie, Oncologie Dermatologie din cadrul Spitalului Judeţean Arad. Nu este singura investiţie a municipalităţii arădene în sistemul sanitar. Vorbim despre un buget alocat investiţiilor în sănătate în sumă totală de 4.896.000 lei“, se mai arată în comunicatul de presă.

Lista investiţiilor prioritare din muncipiul Arad mai include: reabilitarea clădirii Teatrului Clasic «Ioan Slavici» (4.000.000 lei), amenajarea platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor (7.000.000 lei), amenajarea pieţei de lemne de pe strada Poetului (5.000.000 lei ) şi refacerea intrărilor  în municipiul Arad pe căi rutiere, dinspre Nădlac, Oradea, Deva.

„Impresionantă este şi lista de achiziţii bunuri şi alte cheltuieli, care cuprinde printre altele: DALI – Reabilitare şi modernizare Parcul «Eminescu», DALI – reconfigurarea şi modernizarea B-dul Revoluţiei, amplasarea unui instrument muzical (orgă în sala de concert a Palatului Cultural), studiu de fezabilitate pentru implementarea sistemului de închiriere biciclete în municipiu“.

Nu mai puţin impresionantă este lista proiectelor din fonduri externe nerambursabile: modernizare sistem de transport public cu tramvaiul, material rulant, infrastructură, creare sistem e-tiketing şi monitorizare video, modernizare infrastructură sistem de transport public cu tramvaiul, construire Pod peste râul Mureş pentru realizarea legăturii între Piaţa UTA şi str. Ştefan cel Mare, achiziţie autobuze hibride şi tramvaie electrice, amenajare zonă de agrement Mărului, zona Micălaca şi zonă Pădurice, construirea centrelor multifuncţionale pentru personae din zonele urbane marginalizate Şezătorii – Pădurii şi Tarafului“, au mai menționat reprezentanții municipalității în comunicatul remis presei, după adoptarea bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2018.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.