Ziarul electronic al arădenilor

Falcă: Alegerea primarului din primul tur asigură stabilitate în administraţie

falcaPrimarul Aradului, Gheorghe Falcă, consideră că decizia Camerei privind alegerilor locale este ”pe jumătate bună”, fiind ”corectă” alegerea primarului din primul tur, dar ”greşită” soluţia stabilirii şefilor de consilii judeţene prin votul consilierilor, pentru că ”lasă loc jocurilor de culise”.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, co-preşedinte al PNL Arad, este de părere că decizia Camerei Deputaţilor privind alegerile locale ”este pe jumătate bună”, criticând modul de alegere al şefilor de consilii judeţene.

Falcă a declarat că ”adminsitraţia locală, peste tot în lume, are la bază trei mari principii”, respectiv subsidiaritate, funcţionabilitate şi stabilitate, iar ultimul ”este cel mai important” pentru că ”bate principiul maximei legitimităţi dat de alegerile în două tururi”.

”Subsidiaritatea are legătură cu aducerea deciziei cât mai aproape de cetăţean, funcţionabilitatea are legătură cu raportul din interiorul executivului local şi cu raportul dintre executiv şi legislativul local, dar principiul stabilităţii este cel mai important, pentru că asigură stabilitate în administraţia locală. Cred că alegerea primarului din primul tur este o soluţie corectă, care se poate întâlni în 80 la sută din ţările europene”, a afirmat Falcă.

Edilul critică însă modul de alegere a şefilor de consilii judeţene.

”Alegerea preşedintelui de către consilieri este o soluţie greşită, pentru că se lasă loc jocurilor de culise. Acest sistem nu se bazează nici pe principiul stabilităţii, nici pe al legitimităţii. Din păcate, oameni care nu au o mare legitimitate vor putea provoca instabilitate, putând schimba oricând preşedintele, în funcţie de interese. Preşedintele consiliului judeţean nu se va mai putea baza pe un mandat de patru ani”, a spus Falcă.

Referindu-se la Arad, unde şeful CJ este Nicolae Ioţcu (PNL), liderul liberal afirmă că ”abia acum vor începe discuţiile în partid privind persoana care va fi susţinută”, adăugând că ”există şi alţi colegi în PNL Arad competenţi pentru a conduce Consiliul Judeţean”.

Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că preşedinţii Consiilor Judeţene vor fi aleşi indirect prin vot secret al consilierilor judeţeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur.

sursa: Mediafax

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.