Ziarul electronic al arădenilor

Falcă: „2018, an greu pentru administrația locală“

Anul 2018 va fi unul dintre cele mai grele pentru administraţia locală, o parte din investiţii vor fi amânate, iar altele decalate, a spus primarul Aradului, Gheorghe Falcă, marți, la ședința Consiliului Local Municipal.

Falcă a făcut, în deschiderea şedinţei Consiliului Local Municipal, o scurtă prezentare a bugetului naţional pentru anul 2018 și a prezentat sumele de care vor beneficia o parte dintre municipii din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Aradul nu se numără printre oraşele care vor primi, anul viitor, bani de la Guvern“, a spus primarul Falcă.

„Ca o consecinţă a schimbării sistemului de impozitare, Aradul va produce conform estimărilor Guvernului României, 290 de milioane lei, din care în bugetul Primăriei Municipiului Arad vor rămâne 124 de milioane de lei. Bugetul local va fi, astfel, mai sărac cu 16 de milioane de euro. Şi asta nu este tot: putem constata, că de la Guvern din IVG primim 0, din TVA, 0 lei”, a explicat Falcă.

Primarul a mai afirmat că, în 2017, sumele de echilibrare a bugetului municipiului Arad s-au ridicat la 3,5 milioane de lei, din care 1.029.000 lei au reprezentat  sume de echilibrare din TVA, iar 2.355.000 lei au fost sume de echilibrare din cote defalcate din impozitul pe venit.

„La polul opus, Medgidia, care produce 19 milioane de lei, va primi de la Guvernul României aproape 40 milioane de lei. Nu este singura localitate care nu-şi va face probleme în legătură cu bugetul pe 2018. Ne putem uita la Hunedoara, la fel, aproape cât produce, atât primeşte. Şi Timişoara primeşte. Cu venituri de 633 de milioane, din care îi rămân 272 milioane, mai primeşte de la Guvern 64 milioane. La fel se va întâmpla şi la Craiova”, a mai explicat primarul.

„Am ajuns la poziţia 65 din 107. Aici sunt localităţile care nu primesc nimic. Va trebui să ne descurcăm cu aceşti  bani. (…) Anul viitor, când vorbim despre buget vom vorbi despre sărăcia pe care o vom împărţi. Ca urmare a acestor diminuări, o parte din investiţii vor fi amânate, iar altele decalate. Este şi cazul proiectelor de investiţii din sistemul de învăţământ, afectate de noile măsuri guvernamentale. Municipalitatea a anunţat deja o reprioritizare a acestora.   În 2017, Primăria Arad a alocat învăţământului 151.554.000 lei, din care 8.539.000 lei au reprezentat investiţii şi dotări”, a mai afirmat Gheorghe Falcă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.