Ziarul electronic al arădenilor

Extrădarea arădeanului „Guccifer“ în SUA, respinsă

micul-fum-300x1791-300x179Curtea de Apel Timişoara a respins, vineri, solicitarea autorităţilor SUA de extrădare a arădeanului Lazăr Marcel Lehel, care a violat corespondenţa electronică a mai multor personalităţi americane, cel mai mediatizat caz fiind al fostului secretar de stat Colin Powell.

În Încheierea pe scurt a CAT, magistraţii arată că „în temeiul art. 52 alin. 7 rap. la art. 58 alin. 4 şi 6 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea cu statele membre ale Uniunii Europene şi art. 13 rap. la art. 14 alin. 1 din Tratatul de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti la 10 septembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 111/2008, respinge cererea formulată de autorităţile din Statele Unite ale Americii, privind predarea temporară a persoanei solicitate Lazăr Marcel Lehel. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu contestaţie în 5 zile de la pronunţare“.

La termenul de vineri, Lazăr nu a fost prezent în sala de judecată, acesta fiind deţinut în Penitenciarul Arad.

FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lazăr Lehel, care înainte de a fi încarcerat locuia în localitatea arădeană Sâmbăteni, pentru a răspunde în faţă unui tribunal din Statele Unite ale Americii pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalităţi şi ar fi dezvăluit corespondenţa lor privată.

Marcel Lazăr Lehel, hackerul cunoscut sub numele de „Guccifer“ sau „Micul Fum“, devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, printre care şi pe cel al directorului SRI, George Maior, și al europarlamentarului PSD Corina Creţu, a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare.

„Guccifer“ a mai spart conturi de e-mail ale unor oficiali americani, printre care Colin Powell, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi ale unor vedete din SUA.

„Guciffer“ a spart şi conturile de e-mail şi Facebook ale unor vedete din România: Corina Caragea, Laura Cosoi, Roxana Ivănescu, Rona Hartner, Bianca Drăguşanu sau Cristian Pulhac, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică.

CITITI SI: Hackerul Guccifer a ajuns tâmplar

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.