Ziarul electronic al arădenilor

Expoziții de pictură la Complexul Muzeal Arad

„Restituiri. O galerie de altădată”

(colecția de artă și istorie a muzeului)

„Cum vrei să arate muzeul tău?”

(expoziție a elevilor Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” Arad)

Expoziția de pictură „Restituiri. O galerie de altădată”

Muzeul de Artă Arad/sala ”Ovidiu Maitec” (str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj 2)

14 martie – 2 mai

Curator: Dr. Adriana Pantazi, istoric (Complexul Muzeal Arad)

Vernisaj: Joi, 14 martie, orele 18.00

Prezintă: Dr. Adriana Pantazi, istoric (Complexul Muzeal Arad)
Fekete Károly (Asociația Kőlcsey Arad)

„O selecție asupra picturii expuse în galeria de artă a Palatului Cultural din Arad, deschisă odată cu inaugurarea acestuia, în 26 octombrie 1913, reunește astăzi, în spațiul de expoziții temporare a Muzeului de Artă, scene de gen, peisaje, portrete, naturi moarte, pictate în a doua jumătate a secolului XIX și primul sfert de secol XX, caracteristice pentru școala de pictură maghiară. Lucrări întâlnite în pinacotecile publice alături de pictură destinată mai degrabă interioarelor patriarhale, încadrate stilistic academismului central-est europen cu accente realiste, vin să completeze un segment din expunerea  permanentă de artă, a muzeului arădean, unde sunt puse în valoare o parte din cele mai reprezentative lucrări din vechea pinacotecă”, dr. Adriana Pantazi, istoric (Complexul Muzeal Arad).

Expoziția propune și o micro-galerie de portrete ale unor personalități arădene, personaje care au ocupat funcții administrative (primar, prefect), bancheri, comercianți, medici, din secolul XIX și prima jumătate a secolului următor: primarul Salacz Gyula, prefectul Urbán István, prefectul Gheorghe Popa de Teiuș, baronul Antoniu Mocioni, finanțistul Sava Raicu, familia evreiască Goldschmidt-Arnstein.

Expoziție de pictură pe sticlă „Cum vrei să arate muzeul tău?” (foto)

Palatul Cultural/Științele Naturii (intrarea dinspre Parcul Copiilor)

14 martie -14 aprilie

Vernisaj: Joi, 14 martie, orele 14.00

Organizator/curator: Dr. Camelia Patko (Complexul Muzeal Arad)

Prof. Iuliana Rotaru (Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” Arad)

Prof. Bianca Hociung (Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi” Arad)

La Complexul Muzeal Arad/ Expoziția Ştiințele Naturii, s-a derulat atelierul de pictură pe sticlă „Cum vrei să arate muzeul din localitatea ta?”

Participanţii la acest proiect au fost elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad.

 „Prin acest atelier ne-am propus să descoperim ce doresc liceeeni să vadă în muzeul din Arad, mai precis în cadrul expoziției Științele Naturii.

Sub îndrumarea doamnelor profesoare Iulia Rotaru şi Bianca Hociung, tineriii artiști au transpus, cu ajutorul pensulelor şi culorilor, pe bucăţi de sticlă, gândurile şi ideile lor, rezultând un ansamblu de vitralii false, care au fost montate în ferestrele muzeului, alcătuind asfel o expoziţie fascinantă ce poartă numele atelierului: ”Cum vrei să arate muzeul din localitatea ta?”

Acum, ferestrele muzeului, au prins viaţă datorită gândurilor şi dorinţelor tinerilor arădeni, transformându-se în orizonturi deschise către viitor”, dr. Camelia Patko, muzeograf (Complexul Muzeal Arad).

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.