Ziarul electronic al arădenilor

Expoziții de cămăși tradiționale femeiești din colecția de etnografie, organizate de Complexul Muzeal Arad

De Ziua Iei, Complexul Muzeal Arad organizează două expoziții de cămăși tradiționale femeiești din colecția de etnografie. 

Expozițiile se vor deschide în 24 iunie (ziua de Sânziene, care coincide și cu Ziua Iei), în holul Consiliului Județean Arad și la sala Clio (strada Horea nr. 10).

Expoziția de la sala Clio (strada Horea, nr. 10) va fi deschisă publicului începând de joi, 24 iunie, ora 13.00, până duminică, 18 iulie. Program de vizitare: marți – duminică, 9.00 – 17.00.

„Vor fi expuse unele dintre cele mai frumoase cămași femeiești care au fost achiziționate de către Complexul Muzeal Arad de-a lungul timpului.

Exponatele au o vechime între 60 și 100 de ani și încearcă să acopere ca arie geografică localități de pe Valea Mureșului și Valea Crișului Alb. Trebuie menționat faptul că în localitățile rurale din județul Arad cămășile femeiești se numeau «spătoaie» (pe valea Crișului Alb) sau «spăcele» (pe Valea Mureșului).

Unele dintre cele mai bogat ornamentate spătoaie sunt cele din zona localităților Șicula, Ineu, Mocrea. Ele sunt confecționate din pânză albă (bumbac) împodobite cu cusături în culorile roșu, negru, albastru, verde pe «umerițe» (umeri), pe mâneci și pe manșete.

Motivele ornamentale sunt florale, romburi, cruci etc. La «spăcelele» de pe Valea Mureșului, confecționate și ele din pânză de bumbac țesută la război, ornamentele se regăsesc pe mâneci, pe piept, la guler și la «pumnari» (terminația mânecilor). Motivele ornamentale de pe mâneci sunt cusute cu ață de culoare neagră și se numesc «tabla cu pui». Același ornament se regăsește și pe «pumnari». Pe piept cămășile erau ornamentate  cu fire de ață de diferite culori, motivul folosit fiind numit «brândușat». Tot pe piept cămașa este ornamentată cu nasturi de diferite culori, sporind frumusețea cămășii.

Cămășile expuse sunt piese vestimentare care se purtau în zilele de sărbătoare. Croiul, calitatea țesăturilor, varietatea motivelor și coloristica acestor exponate sperăm să stârnească interesul publicului vizitator. În spatele acestor adevărate opere de artă stă munca stăruitoare a femeilor din satele județului nostru“ – text oferit de curatorii expozițiilor, dr. Sorin Sabău şi dr. Gabriel Hălmăgean, etnografi.

Echipa proiectului educațional:

Gabriel Hălmăgean, etnograf

Sorin Sabău, etnograf

Viorica Braiț, custode colecție

Radu Tunaru, restaurator

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.