Ziarul electronic al arădenilor

Expozitie-eveniment la Muzeul de Arta Arad: „Un alb surâs”

Expoziție de pictură, grafică, desen, obiect

Un alb surâs

Artist: Doina Mihăilescu

Complexul Muzeal Arad/Muzeul de Artă (str. Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj 2)

9 mai – 9 iunie 2019

Vernisaj: Joi, 9 mai, orele 18.00

Prezintă:

Constantin Ioan Inel, managerul  Complexului Muzeal Arad

Adriana Pantazi, curatorul expoziției, istoric (Complexul Muzeal Arad)

Oliv Mircea, critic de artă

Arta românească contemporană, respectiv critica de specialitate, reține și o caracterizează pe Doina Mihăilescu drept mijlocitorul care ne propune prin linie, semn, figură, culoare, fața văzută a spiritualității, în esență a sacrului, filtrată prin credință, educație și lecturi, imaginată prin trăirile  artistei.
Expoziția, organizată de Muzeul de Artă Arad, reunește lucrări de pictură, grafică și obiect, contextualizate într-un demers expozițional, inițiat în anul 2016, curatoriat și prezentat de criticul de artă Oliv Mircea:
“Stăruie de mai mult timp în opera Doinei Mihăilescu o nevoie de arheologii imaginare.

Artista este ostilă lecturilor prea lineare care ar anexa-o simplificator unor simple nostalgii arheologice. „AKROASIS”, „Vecerniile de Ambră și de Aur Stins”, „Tăcerile Mele”, „Alb/Albă lume/Albe clipe/Alb timp”, „ANASTASIS” și acum „Un Alb Surâs” – expozițiile artistei din ultimii trei ani dezvoltă puterile unei stranii plenitudini. E o așteptare nenumită care concentrază promisiunea unei lumi și a unei lumini viitoare. Compoziția în jurul căreia tematizează Doina Mihăilescu se ivește aidoma cu “Stâlpul” unui fum de jertfă.” (2019)

Doina Mihăilescu

Pictor și restaurator, profesor și coordonator de doctorate la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara.

Absolventă a Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, facultatea de Arte Decorative, promoția  1973-1977.

Are lucrări în muzee si colecții particulare din țară și străinătate.

Oliv Mircea

Critic de artă; curator; autor al studiilor monografice Marcel Lupșe și Miron Duca, al sintezelor „Orașul Inefabil” și „O Singură Viață”, a numeroase cataloage de autor sau dezvoltări hermeneutice despre arta românească a ultimului secol; organizator al unor importante simpozioane și expoziții de arte vizuale în țară și străinătate; profesor de pedagogie și antropologie la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Conduce la Bistrița programul curatorial al Galeriei ARCADE 24 a Uniunii Ariștilor Plastici din România.

Absolvent al Facultății de Filosofie a Universității București (1976).
Trăiește și muncește la Bistrița.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.