Ziarul electronic al arădenilor

Expoziție etnografică și ateliere de împletit nuiele, la Complexul Muzeal Arad

Vernisajul expoziției etnografice şi deschiderea atelierului de împletit nuiele al meşterului popular Constantin Perva din Ineu (județul Arad) au avut loc în prezența managerului Complexului Muzeal Arad, prof. univ. dr. Sorin Bulboacă, a echipei de etnografi (dr. Sorin Sabău și dr. Gabriel Hălmăgean, muzeografi, Viorica Braiț, custode colecție), a reprezentanților presei, publicului și invitaţilor speciali: elevii clasei a XI-a, cursul de etnografie şi folclor, Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad (prof. Diana Şimonca-Opriţa şi prof. Sergiu Duma).

Expoziția este deschisă publicului până vineri, 6 martie, program: 09.00-17.00.

În cadrul evenimentului au fost pregătite ateliere demonstrative, pe parcursul cărora copiii vor deveni ucenici timp de oră și vor descoperi tainele meșteșugului împletitului de nuiele, alături de meșterul popular Constantin Perva.

Atelierele se desfășoară până vineri, 6 martie, între orele 09.00-15.00, din oră în oră pentru fiecare grup de preșcolari sau elevi.

Școli participante:  

Colegiul Naţional „Moise Nicoară“ Arad

Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad

Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad

Colegiul Particular „Vasile Goldiș” Arad

Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad

Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului Arad

Constantin Perva, meșter popular din Ineu, atelier str. Dealul viilor 73  (județul Arad)

Practică meșteșugul împletitului de nuiele de peste 30 de ani, fiind membru al Comunității meșterilor populari din Regiunea de Vest a României. În atelierul din Ineu, lucrează alături de soția sa Mariana Perva, ambii confecționează obiecte utilitare și de decor: sticle împletite, damigene, coșuri de toate dimensiunile pentru agricultură/piață/flori, mobilier de exterior, vaze, jucării, abajururi, suporturi pentru ghivece de flori.

Modelele produselor sale sunt doar în parte tradiționale. Vechile modele le folosește doar pentru coșurile de transport și anumite tipuri de coșuri pentru piață.

Majoritatea obiectelor pe care le confecționează se datorează comenzilor, dar este prezent la târgurile tradiționale organizate în Arad, Bihor, Timiș, Brașov, Hunedoara.

Atelierul său din Ineu poate fi vizitat pe tot timpul anului.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.