Ziarul electronic al arădenilor

Expoziție de instrumente muzicale tradiționale la Sala „Clio“

Complexul Muzeal Arad în colaborare cu Prof.Univ.Dr. Ovidiu Papană (Timișoara) organizează expoziția „Instrumente muzicale tradiționale. Colecția Ovidiu Papană“, care va fi deschisa la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad (str. Horea 10), în perioada 17-19 mai 2018. 

Prof.Univ.Dr. Ovidiu Papană activează în prezent ca cercetător privat în domeniul organologiei.

De-a lungul timpului, pe plan profesiunal a îmbrățișat cariera muzicală sub diverse forme: dirijor de orchestră folclorică, profesor de muzică, profesor de vioară, profesor universitar la Facultatea de muzică a Universității de Vest din Timișoara (disciplinele: etnomuzicologie și acustică muzicală).

Ca interpret muzical s-a remarcat în domeniul instrumentelor tradiționale românești (vioară, drâmbă, fluiere) fiind ocazional membru în cadrul unor ansambluri folclorice.

La ora actuală are o colecție de instrumente tradiționale românești de aproximativ 200 de exemplare, colecție care acoperă toată gama de instrumente folosite în practica muzicii din cultura orală românească –  dr. Gabriel Hălmăgean/ Complexul Muzeal Arad.

În domeniul organologiei a scris câteva cărți despre instrumentele folosite în muzica tradițională românească. Studiile sale prezintă în mod actualizat aceste instrumente precum și caracteristicile sonore ale emisiilor muzicale. În ultima perioadă de timp cercetările sale abordează fenomenele acustice întâlnite în practica muzicală instrumentală: studiul detaliat al sunetelor cântate de instrumentele tradiționale. În momentul de față, activitatea sa de cercetare din domeniul organologiei este făcută doar în regim privat.

Programul expozitiei:

Joi, 17 mai, orele 13.00 – Vernisajul expozitiei

prezintă: dr. Gabriel Hălmăgean, dr. Sorin Sabău/Compartimentul de etnografie al Complexului Muzeal Arad

orele 13.00-14.00

ateliere demonstrative impreuna cu elevii Colegiului National Preparandia „Dimitrie Tichindeal” Arad (prof. coordonator Claudiu Boscenko) și elevii Scolii Gimnaziale „Iosif Moldovan” Arad/ clasele a IV-a, step-by step (prof. coordonator Ramona Deac si Minodora Ciurdar)

Vineri, 18 mai, 

orele 09.00-14.00

Ateliere demonstrative

Colegiul de arte „Sabin Dragoi” Arad (prof. coordonator Adriana Florea și Simona Căucă)

Colegiul National „Moise Nicoară” Arad (prof. coordonator Diana Simonca-Oprița, Cristina Pușcaș-Danciu)

expozitia este deschisa publicului intre orele 09.00-17.00.

Sâmbată, 19 mai, orele 20.00-02.00 – Noaptea Muzeelor

Ateliere demonstrative pentru public.

Intrarea este liberă!

Eveniment cultural organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.