Ziarul electronic al arădenilor

Expoziție în Clădirea Preparandiei. Istoria turismului în insigne

O expoziție de insigne, prin care colecționarul Titus Sever Dan Ștefanov dorește să aducă un omagiu personalităților care au contribuit la dezvoltarea și promovarea turismului arădean de-a lungul timpului, va fi organizată în Clădirea Preparandiei.

Expoziția intitulată „Istoria turismului în insigne“ este organizată de Primăria Municipiului și Centrul Municipal de Cultură Arad și se va desfășura în perioada 12 – 22 februarie.

Insignele care vor fi expuse vor fi grupate pe mai multe teme: „Speologie“, „Drumeții veterani“, „Pedagogie“, „Comerț“, „Energie“, „Ecologie“, „Roata de fier cu aripă – CFR“.

Printre exponate se vor regăsi și câteva insigne care au fost emise în anul 1982, când a fost organizată „Tura albastră – Drumul prieteniei“ – o expediție montană prin cinci țări care a însumat 4.200 de kilometri.

„Cea mai veche insignă din colecția lui Titus Ștefanov, care va fi expusă în Clădirea Preparandiei, a fost emisă în anul 1862 de Clubul Alpin Austriac, iar cea mai valoroasă piesă a colecției este din județul Arad, a fost emisă în 1899 de Societatea Turistică a Zonelor Montane «Zărand – Codru Moma»“, au spus organizatorii expoziției.

De asemenea, în cadrul expoziției vor putea fi văzute câteva portrete care reprezintă personalități care au contribuit la dezvoltarea și promovarea turismului arădean, printre care Czaran Gyula, specialist în turism, originar din Șepreuș, care, timp de mai mulți ani a explorat Stațiunea Moneasa și munții din jurul acesteia.

Expoziția din Clădirea Preparandiei va fi deschisă în 12 februarie, la ora 17.00.

Expoziția va putea fi vizitată de luni până vineri, între orele 10.00 și 18.00, și sâmbăta între orele 10.00 și 14.00.

Intrarea este liberă.

Ștefanov Titus Sever Dan s-a născut în 27 mai 1940 la Arad și colecționează insigne din anul 1982, având în prezent o colecție de 2.000 de piese, majoritatea fiind emise de instituții și cluburi de turism din mai multe țări.

Cele mai multe dintre piesele colecției au fost adunate datorită pasiunii acestuia pentru expediții montane și turism, timp de 55 de ani practicând drumețiile pe munte.

Aradădeanul Titus Ștefanov este singurul român care a participat, în anul 1982, la cea mai mare expediție montantă din Europa, „Tura Albastră – Drumul Prieteniei“, care a însemnat un parcurs de 4.200 kilometri prin țări precum Bulgaria, Ungaria, Cehia și Germania, ocazie cu care a colecționat zeci de insigne.

Titus Ștefanov este membru fondator al mișcării „Veniți cu noi“, al Asociației „Prietenii naturii“, al Asociației „Amicii Zărandului“ și al Asociației Turiștilor Montani din Arad.

Este autorul volumului „Scurta istorie a turismului arădean“, iar de-a lungul timpului a descoperit și a promovat mai multe trasee turistice din Munții Zărandului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.