Ziarul electronic al arădenilor

Exponatul lunii iulie la Complexul Muzeal Arad – un scaun cu spătar în formă de cap de indian

Un scaun din lemn cu spătar în formă de cap de indian, confecționat în localitatea Bonțești (județul Arad), la începutul secolului al XX-lea, de către un localnic, fost muncitor sezonier în America, este exponatul lunii iulie la Complexul Muzeal Arad. 

Piesa de mobilier face parte din Colecția de Etnografie a muzeului arădean, fiind achiziționată de la urmașii proprietarului în anul 1977.

Pe parcursul lunii iulie, sunteți invitați să descoperiți povestea fascinantă a acestui exponat, prezentat publicului la Sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad (str. Horia nr. 10), alături de expoziția „Cămăși femeiești din Colecția Complexului Muzeal Arad”, deschisă publicului până în 18 iulie.

Program de vizitare: marți – duminică: 9.00 – 17.00.

Text oferit de dr. Sorin Sabău, etnograf: „Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, în localitățile rurale, mobilierul de strictă necesitate cum ar fi scaunele, lavițele, mesele, paturile, blidarele etc. erau, de regulă, confecționate în cadrul gospodăriei țărănești. Este și cazul acestui scaun cu numărul de inventar 3.521, care va fi exponatul lunii iulie.

Scaunul a fost confecționat în localitatea Bonțești din județul Arad, pe la începutul secolului al XX-lea.

Ca tehnici de lucru s-au folosit tăierea cu fierăstrăul, cioplirea cu securea, fasonarea cu mezdreaua (cuțitoaia), găurirea cu sfredelul, îmbinarea componentelor. Scaunul este din lemn de fag fiind format din următoarele părți: patru picioare lungi cioplite în opt fețe, tăblia scaunului și spătarul în formă de «cap de indian“.

Culoarea este cea naturală, a lemnului.

Ceea ce intrigă însă, este tocmai acest spătar cu forma sa ciudată. De la bun început era clar că spătarul are un profil antropomorf, iar acest lucru este des întâlnit la multe scaune din Țara Zărandului și din Bihor. Întrebarea era de ce tocmai forma de «cap de indian»?

Etnografii de la Complexul Muzeal Arad aveau să primească răspuns la această întrebare în urmă cu 10 ani, atunci când au fost vizitați de un fost coleg, cel care în anul 1977 achiziționase piesa de mobilier. Localnica din Bonțești care oferea scaunul, la acea dată, muzeului spre vânzare, povestea că l-a moștenit de la bunicul său. Acesta fusese în America, pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, începutul secolului al XX-lea.

Omul plecase cu gândul să muncească acolo, să câștige bani și să se întoarcă după un timp în localitatea natală, unde, cu banii câștigați, să-și cumpere pământ. Întâmplarea a făcut ca, în America, el să fi lucrat la pădure în apropierea unui trib de amerindieni. Omul a fost atât de fascinat de costumația acestor băștinași, încât a promis că la întoarcerea sa acasă va face un scaun care să aibă spătarul în formă de cap de indian. Bunicul s-a ținut de cuvânt și a confecționat scaunul cu un aspect atât de original.

El a fost moștenit de nepoata sa, care, în anul 1977, l-a propus spre achiziție Muzeului din Arad. Piesa de mobilier se află de atunci în Colecția de Etnografie”.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

foto: Nelu Scripciuc

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.