Ziarul electronic al arădenilor

Expert Forum: Participarea femeilor la alegerile parlamentare rămâne redusă

Participarea femeilor rămâne redusă şi la alegerile parlamentare, deşi procentul creşte puţin faţă de alegerile locale din septembrie, când femeile au reprezentat 22,9%, iar pentru alegerile din decembrie reprezintă 29,5%, a precizat Expert Forum, care a lansat un raport pe această temă.

Potrivit raportului, cel mai mare procent de femei raportat la toţi candidaţii partidului se regăseşte la PER (36,13%), România Mare (34,42%) şi PPUSL (32,46%).

AUR, UMDR, Plus şi Partidul Verde au cam o treime femei candidaţi şi PMP, PSD, PNL, Pro România şi USR au fiecare aproximativ un sfert din candidaţii de pe listă femei. Partidele politice care au mecanisme pentru alegerea internă a reprezentanţilor nu au reuşit să impună un procentaj mai mare de femei decât cele care impun candidaţii de la centru, adaugă documentul.

„Comparativ cu 2016, diferenţe mai semnificative se văd în unele circumscripţii. În Hunedoara, procentul de femei pe liste a crescut cu 11,35%, în Mehedinţi cu 9,9%, iar în Prahova şi Alba cu aproximativ 8%. La cealaltă extremă se află Satu Mare, unde procentul a scăzut cu 8,17%, Bistriţa Năsăud cu 7,97% Giurgiu cu 7,24%, respectiv Gorj, unde procentul a scăzut cu 5,31%. Raportat la numărul total al acestora, femeile candidaţi sunt relativ proporţional reprezentate pe locuri eligibile.

Cu toate acestea, cea mai mare discrepanţă se observă la poziţia 1 pe listă, unde sunt reprezentaţi predominant bărbaţi. Dacă la locale am identificat mai mult de 936 de liste de candidaţi care nu asigurau reprezentarea ambelor sexe, la parlamentare, birourile electorale de circumscripţie au fost mult mai disciplinate şi numărul de liste cu probleme este mic. La aceste alegeri am identificat un număr de şase liste aprobate fără respectarea reglementărilor“, arată raportul privind candidaţii la alegerile parlamentare, inclusiv o analiză a situaţiei prezenţei femeilor pe listele electorale.

Documentul recomandă modificarea legislaţiei pentru a include reglementări privind nulitatea listelor de candidaţi validate prin încălcarea regulilor, publicarea unor seturi mai extinse de date privind candidaţii, în timp util, precum şi introducerea unor amendamente în legislaţia electorală sau cea privind partidele politice care să faciliteze creşterea participării femeilor la viaţa politică.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.