Ziarul electronic al arădenilor

Evenimente organizate în județul Arad, în 2016 – PROGRAM

Peste 125 de acțiuni, centrate pe cultură şi istorie, sport şi tineret, spiritualitate şi educaţie, au fost incluse în calendarul evenimentelor culturale ce vor avea loc pe parcursul anului 2016, prezentat de Consiliul Județean și Centrul Cultural Județean din Arad.

„Activităţile incluse în calendar sunt destinate tuturor arădenilor, fiind centrate pe cultură şi istorie, sport şi tineret, spiritualitate şi educaţie. Proiectele, evenimente și activităţile care s-au bucurat în ultimii ani de succes, devenind tradiţie, se vor regăsi şi anul acesta în calendar, urmând a se grupa în diverse forme de manifestare culturală, sportivă sau cu scop educaţional.

Comparativ cu anii trecuţi, calendarul din 2016 este mult mai generos din punct de vedere al evenimentelor. Un număr de 127 acţiuni vor fi finanţate de Consiliul Judeţean Arad, prin intermediul Centrului Cultural Judeţean, în condiţiile în care, în anul 2015 au fost doar 90 de evenimente“, au spus reprezentanții celor două instituții.

Suma totală alocată pentru organizarea acestor evenimente este de 2.900.000 lei, inclusiv fondul de rezervă, potrivit legii.

Din cele 127 de evenimente, 90 sunt culturale, 18 sportive, 4 spirituale şi 15 ţin de tineret şi învăţământ.

Adrian Ţolea, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Arad, a afirmat că se doreşte, începând din acest an, ca evenimentele sportive să fie însoţite de o manifestare cultural-artistică.

„Din totalul evenimentelor, 75 se află cel puţin la cea de-a doua ediţie, diferenţa fiind reprezentată de acţiuni noi, propuse fie de către Centrul Cultural judeţean, fie de către alţi parteneri din municipiu şi judeţ. Totodată, în acest an vom pune un accent mai mare decât anii trecuţi pe acţiunile de educaţie ecologică, deoarece aşa cum ştiţi, este finalizată Casa Verde de la Căsoaia, pe care ne dorim să o inaugurăm în luna martie. Vom încheia demersul monografic început în urmă cu opt ani, prin care elementele de istorie şi identitate locală vor fi vor fi predate în şcoli, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad”, a declarat Adrian Ţolea.

Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, a detaliat evenimentele ce se vor desfăşura pe parcursul anului 2016 şi a insistat pe necesitatea evitării polarizării acţiunilor culturale.

„Pentru a nu supraîncărca staţiunea Moneasa cu acţiuni, vom desfăşura evenimente şi în alte localităţie din judeţ. Vom pune accent pe oraşul Lipova, oraş cu un potenţial istoric, balnear şi turistic extraordinar. Avem acţiuni pe care le vom desfăşura în comun cu judeţele învecinate: Hunedoara şi Timiş. De exemplu, «Alaiul dubaşilor» va fi organizat în comuna Săvârşin, dar şi în localităţile Făget din Timiş şi Zam din Hunedoara”, a spus Doru Sinaci.

Directorul Centrului Cultural Judeţean Arad a subliniat faptul că, la Căsoaia şi Moneasa, vor fi organizate, începând cu acest an, tabere tematice, „în care copiii să îmbine relaxarea“ cu deprinderea unor abilităţi, cum ar fi muzica sau pictura. În plus, taberele vor fi dotate fiecare cu câte cinci biciclete.

Sinaci a mai precizat că va accesa fonduri transfrontaliere pentru punerea în valoare a parcului de sculptură monumentală de la Căsoaia.

Vezi AICI calendarul evenimentelor

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.