Ziarul electronic al arădenilor

Evenimente culturale în luna iulie, în județul Arad

În luna iulie vor fi organizate mai multe evenimente culturale în județul Arad, printre care Festivalul Părădăicilor de la Macea, Nedeia Țării Hălmagiului, precum și Parada Clătitelor de la Moneasa.

„Luna iulie este foarte bogată în evenimente culturale la care dorim să invităm toţi arădenii. Continuăm seria spectacolelor de la Teatrul de Vară, în fiecare miercuri, de la ora 20.00, dar acordăm o atenţie deosebită şi acţiunilor din judeţ. Amintim aici Festivalul Părădăicilor de la Macea, Festivalul concurs «La Izvoare», Festivalul Clătitelor, Târgul de Fete de la Găina şi multe altele”,  a spus Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

Primul eveniment din calendar propus se va desfășura la Macea, în 9 și 10 iulie, când va fi Festivalul Părădăicilor. Scopul acestui eveniment este promovarea producătorilor locali de roşii, a produselor şi tradiţiilor culinare din judeţul Arad, dar şi a mişcării în aer liber.

Festivalul va debuta sâmbătă, 9 iulie, cu manifestarea „Festivalul părădăicilor pe biciclete”, al cărui scop e promovarea sportului şi încurajarea mişcării în Macea şi în localităţile învecinate.

În 10 iulie, producătorii locali de roşii îşi vor promova produsele şi tradiţiile.

Tot în 10 iulie sunt programate evenimente şi în Covăsânţ, satul de vacanţă Groşeni (Archiş) şi Hălmagiu: „Festivalul Minorităţilor”, Sărbătoarea Câmpenească „Întâlnirea Codrenilor”  şi „Nedeia Ţării Hălmagiului”.

„Festivalul Minorităţilor”  se va desfăşura în tabăra Ortodoxă Covăsânţ în 10 iulie, cu începere de la ora 17.00, în cadrul evenimentului urmând să aibă loc spectacole susţinute de formaţii de evrei, sârbi, slovaci, unguri, bulgari, rromi şi români (Păstrătorii Tradiţiei Covăsânţ).

La „Întâlnirea Codrenilor”, organizată în comuna Archiş, vor susţine momente artistice ansamblurile folclorice Codrenii din Groşeni, Junii Crişului Dieci şi artiştii de muzică populară Florina Boita, Ciprian Zopota, Emilia Ramona Cerghizan şi Fraţii Şandru.  „Nedeia Ţării Hălmagiului”. Invitaţi la eveniment sunt interpreţii de muzică populară Sava Negrean Brudaşcu, stelele Bihorului, Ionuţ Langa, Cosmin din Hălmagiu.

Tradiţionala sărbătoare etnografică „Târgul de Fete de pe Muntele Găina” se va desfăşura, în acest an, în perioada 16 – 17 iulie.

În 30-31 iulie, staţiunea Moneasa va găzdui ediţia a XVI-a a „Paradei Clătitelor” care, în acest an, se desfăşoară sub sloganul „Clătite adolescentine numai pentru T(M)INE”. În cele două zile vor avea loc spectacole de muzică uşoară, dar şi spectacole folclorice susţinute de mai mulți artişti.

Conducerea Consiliului Județean Arad a menţionat că, începând din acest an, la Căsoaia şi Moneasa au început să fie organizate tabere tematice, în care copiii să îmbine relaxarea cu deprinderea unor abilităţi.

„Tabăra social – educativă pentru elevi «Biserica este o îmbrăţişare», care va avea loc în perioada 19-23 iulie, la Căsoaia şi Moneasa, este dedicată elevilor cu dificultăţi materiale proveniţi din instituţii de ocrotire socială, însoţiţi de profesori îndrumători. În cadrul acestui proiect un grup de copii va petrece câteva zile în Tabăra de agrement Căsoaia şi Staţiunea Moneasa cu scopul creşterii interesului acestor tineri pentru dezvoltarea personală şi deprinderii unui mod de viaţă sănătos în armonie cu mediul înconjurător“, au informat reprezentanții CJ Arad.

„Implicarea noastră este totală, pentru a răspunde cerinţelor culturale ale arădenilor. Ne dorim ca arădenii să vină în număr cât mai mare la toate activităţile noastre, iar calendarul cultural prezentat ne demonstrează că avem o ofertă largă, de la teatru la folclor şi de la muzică la tradiţii şi obiceiuri”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.