Ziarul electronic al arădenilor

Evenimente cultural-artistice organizate în Arad, în 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Parada Clătitelor”, Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului, Festivalul Ceaunelor de la Moneasa, Festivalul itinerant „Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniş-Măderat”, sunt doar câteva dintre evenimentele pe care Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean, le-a pregătit pentru acest an.

Peste 100 de evenimente cultural-artistice și sportive vor fi organizate, anul acesta, în județul Arad, au anunțat reprezentanții Consiliului Județean și Centrului Cultural Județean.

„Cultura reprezintă, alături de sănătate și educație, o prioritate declarată în cadrul politicilor adoptate la nivelul Consiliului Județean, contribuind în mod activ și constant la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din județul nostru. Oferta culturală din acest an se adresează tuturor cetățenilor din municipiul și județul Arad, diversitatea manifestărilor culturale planificate pentru acest an urmărind înainte de toate atragerea publicului spre actul cultural desfășurat de către Centrului Cultural Județean în cadrul proiectelor proprii sau a celor organizate în parteneriat cu prestigioase instituții din municipiu și din județ“, a declarat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

Calendarul cultural

Pe lângă evenimentele devenite tradiţionale, calendarul cultural al judeţului Arad, va cuprinde, anul acesta, și alte manifestări precum Festivalul de literatură, teatru și film „Ioan Slavici”, de la Șiria, realizarea filmului documentar etnografic ,,Pictorul naiv Petru Mihuţ şi şcoala de pictură de la Brusturi”, Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artei.

De asemenea, printre manifestările noi se mai numără Sărbătoarea Trandafirului la Mândruloc, Triatlonul Aradului, Întâlnirea tinerilor istoriografi, Concursul național de șah „Cupa Palatului”, Simpozionul internațional de etnologie „Hărți etnografice, migrații și schimbări de peisaj cultural”, dar şi ateliere/workshop-uri, conferințe internaționale și congrese realizate în colaborare cu cele două universități din Arad.

Totodată, Centrul Cultural Judeţean va sprijini organizarea manifestărilor dedicate împlinirii a 150 de ani de existență a Catedralei Ortodoxe „Sfântul Ioan Botezătorul” (Catedrala Veche) şi împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Ștefan Cicio Pop, eveniment care va fi realizat în colaborare cu Universitatea „Aurel Vlaicu”.

Centrul Cultural Județean va sprijini participarea Corului „Soli del Gloria” la „International Festival of the School”, la Lido Del Sole, participarea formației de dansuri „Moștenitorii”, din Chereluș, la Festivalul Internațional „Dei Giovani”, de la Piacenza/Italia, şi Turnirul de poezie de la Balcic/Bulgaria.

În cadrul proiectului „Green House” se vor desfășura activități prevăzute în programul acestui proiect transfrontalier.

Printre producțiile editoriale care vor fi realizate, în acest an, sunt ,,De la naştere la moarte. Rituri domestice din județul Arad” și volumul de studii ,,Populaţii şi patrimoniul imaterial naţional şi euroregional”, autor Rodica Elena Colta , dar și traducerea, editarea și tipărirea lucrărilor „Strategy și Great Strategy of the Byzantine Empire“, autor Edward Luttwak. Traducere este realizată de Radu Carp.

Platforma pentru educație civică „Aradul contează”, inițiată anul trecut, la nivelul Consiliului Județean, își va continua activitatea și pe parcursul acestui an, contribuind prin proiectele și evenimentele derulate la dezvoltarea spiritului civil în cadrul comunității arădene.

În cadrul evenimentelor derulate de această platformă se numără și prezența unor personalități ale vieții culturale românești, precum Eugenia Vodă, Emil Hurezeanu, Irina Margareta Nistor, care vor fi invitate să conferențieze în fața publicului arădean.

Tot în cadrul platformei va fi sustinută participarea alpinistului arădean Torok Zsolt la Expediţia Românească Everest 2015.

Calendarul propus pentru acest an de Centrul Cultural Județean în clude, în domeniul artelor vizuale, organizarea unor evenimente precum Bienala Meeting Point, Tabăra de pictură de la Bata, Tabăra internațională de fotografie „Art-Image” și proiectul „Cre Art”, cu prima acțiune în luna martie: „European Day of Artistic Creativity” (20-21 martie).

Evenimente culturale

Proiecte, evenimente și activități care s-au derulat în anii trecuți se vor regăsi și în 2015 în calendarul Centrului Cultural Județean.

Printre acestea se află Colocviul Național al Revistelor de Cultură, Festivalul de spiritualitate şi artă sacră românească „Filocalia”, Stagiunea estivală a Teatrului de Vară ETHOS, Festivalul Părădăicilor, de la Macea, Nedeia Ţării Hălmagiului, de la Hălmagiu, Sărbătoarea câmpenească „Întâlnirea codrenilor”, Praznicul de Pită Nouă, de la Pecica și Praznicul de Pită Nouă, de la Beliu, „Festivalul de muzică de la Sebiș”, Festivalul Concurs de Folclor „Ioan T. Florea”, de la Covăsânț, Nedeia de la Tăcășele, Târgul de fete de pe Muntele Găina, Parada Clătitelor, de la Moneasa, Festivalul „Moto Rock”, de la Pecica.

Tot pe lista manifestărilor tradiţionale se află „Sărbătoarea Codrenilor”, de la Chisindia, „Festivalul Românilor de Pretutindeni”, de la Covăsânț, Festivalul „Comori de suflet românesc”, la Pleșcuța, „Târgul Meşterilor Populari şi Parada Portului Tradiţional” și Festivalul Concurs al Cântecului Popular din Ţara Zărandului de la Moneasa, Festivalul Itinerant „Sărbătoarea Vinului” în Podgoria Miniş-Măderat.

În acest an, Centrul Cultural Judeţean va mai sprijini și organizarea altor evenimente, precum Comemorarea eroilor de la Păuliş, Festivalul de literatură „Dorel Sibii”, de la Săvârșin, „Festivalul Vânătorilor”, de la Bata, Sărbătoare la Țebea, Zilele Culturii Maghiare, Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon pentru Tineret „Amifran”, Sărbătorirea Zilei Naționale a României, la 1 Decembrie.

Totodată, vor mai fi organizate Festival Itinerant „Caravana Tradițiilor de Iarnă”, „Mesagerii Nașterii Domnului”, Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Arad, Comemorarea Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, Tabăra social-educativă pentru elevi de la Moneasa „Biserica este o îmbrățișare”, Zilele Culturii Austriece la Arad, Premierea Olimpicilor Naţionali Arădeni.

Evenimente pentru tineri

În 2015, vor mai fi continuate manifestări cu tradiţie pentru copii. Este vorba de „Școala de vară”, cu numeroase module de instruire, precum atelierul de jurnalism, creaţie ecoartizan, pictură, teatru, dans modern și tradițional, foto, „Grădinița Culturală“, „Ethos Family“, Tabăra de fanfară de la Buteni, Festivalul muzical pentru copii „Steluța de cristal”, Concursul „Pop Star”, Festivalul-concurs județean de folclor „La Izvoare”, Festival internaţional de muzică şi dans „Ghiocelul de argint”, Festivalul internaţional de folclor „Aşa-i jocul pe la noi”, Concursul pentru preșcolari „Grădinarii poznași”.

Evenimentele sportive

În acest an, vor fi organizate mai multe activități sportive, printre care Supermaratonul Arad-Bekescsaba şi retur, Turneul Internaţional de Tenis „Trofeul Ilie Năstase”, Maratonul, Semimaratonul şi Crosul Judeţului Arad, Moneasa Mountain Bike Maraton, „Căsoaia Bike Race”, „Raliul Aradului” – Campionat Național, Concurs internațional de motociclism cu titlul „Enduro King of the Hill Tournament”, Concursul național de gimnastică aerobică „Aerogym”, Turneul de fotbal „Old Boys-UTA”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.