Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Evaziune fiscală. O firmă din Arad făcea afaceri cu societăți „fantomă“

Procurorii verifică activitatea unei societăți comerciale din Arad, care a înregistrat  în documentele contabile facturi fiscale privind achiziţia de fier vechi, emise de firme „fantomă”, cu sediile în mai multe judeţe din ţară.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au informat, joi, că efectuează cercetări într-o cauză penală privind o societate comercială, cu sediul în municipiul Arad.

Conform procurorilor, firma din Arad a derulat „acţiuni circumscrise fenomenului de evaziune fiscală, constând în înregistrarea în documentele contabile a unor facturi fiscale privind achiziţia de fier vechi, emise de societăţi «fantomă» cu sediile în mai multe judeţe din ţară, pentru a acoperi şi justifica astfel achiziţia de deşeuri din fier, dar şi neferoase, achiziţie care, în realitate, s-a realizat de la persoane fizice“.

Firmele „fantomă“ provin din județele Timiş, Mehedinţi, Hunedoara, Gorj, Giurgiu, Argeş, Galaţi, Iaşi, Ilfov , precum şi în municipiul Bucureşti

În cursul zilei de joi, în baza unor autorizaţii emise de instanţă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, poliţişti de la Serviciul de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, au efectuat percheziţii în mai multe locaţii din municipiul Bucureşti precum şi din judeţele enumerate.

Conform unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au desfăşurat 101 percheziţii în judeţele Arad, Hunedoara, Timiş, Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Iaşi, Galaţi, Olt,  Argeş, Cluj, Ilfov, Tulcea, Dolj, Sălaj, Caraş-Severin şi în municipiul Bucureşti.

„Poliţiştii şi procurorii au în lucru un dosar penal de evaziune fiscală în domeniile construcţii şi comerţ cu metale feroase şi neferoase, cu un prejudiciu de aproximativ două milioane de euro. Un număr de 27 de mandate de aducere vor fi puse în aplicare, suspecţii urmând să fie audiaţi la Arad“, se menționează în comunicatul de presă.

UPDATE

Cinci persoane au fost reţinute în urma celor peste o sută de percheziţii care au avut loc joi în 16 judeţe şi în Bucureşti, în cadrul unei anchete cu privire la o evaziune fiscală cu prejudiciu de două milioane de euro, produsă de firme din domeniile construcţii şi comerţ cu metale feroase şi neferoase. Anchetatorii au confiscat sume de bani şi un pistol cu gaz.

Conform unui comunicat de presă transmis vineri de Poliţia Judeţeană Arad, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul unei firme din Arad şi într-un imobil din Deva au fost ridicate suma de 16.000 de lei, un pistol cu gaz de calibrul 9 mm şi 27 de cartuşe nepercutate.

Anchetatorii spun că în perioada 2010-2017 administratorii a două societăţi comerciale cu sediile în Arad ar fi înregistrat în evidenţele contabile mai multe facturi fiscale fictive. Documentele ar fi fost emise de administratori, doi bărbaţi, de 34 şi 42 de ani, şi de un contabil, o femeie de 45 de ani, către mai multe firme cu sediile în Bucureşti şi în judeţele Hunedoara, Timiş, Gorj, Giurgiu, Mehedinţi, Iaşi, Galaţi, Olt, Argeş, Cluj, Ilfov, Tulcea, Dolj, Sălaj şi Caraş – Severin.

Un număr de 27 de persoane au fost audiate în ultimele 24 de ore, iar cinci suspecţi – cei doi administratori ai firmelor din Arad, contabila şi alţi doi bărbaţi, administratori ai unei societăţi comerciale din Strehaia – au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Cei cinci vor fi duşi în instanţă cu propunerea de arestare preventivă, pentru evaziune fiscală.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.