Ziarul electronic al arădenilor

EU Most Wanted 2021 – campanie pentru prinderea celor mai căutaţi infractori din Europa

Poliţia Română, alături de agenţiile de aplicare a legii din alte state membre şi Europol, a lansat campania EU Most Wanted 2021 – pentru creşterea gradului de informare publică, în scopul prinderii persoanelor căutate pentru săvârşirea de infracţiuni de omor, trafic de droguri şi trafic de persoane.

„Unii dintre cei mai căutaţi infractori din Europa sunt urmăriţi de o perioadă mai lungă. În prezent, ar putea să trăiască o viaţă relativ obişnuită, dar au un trecut pe care vor să-l ascundă. ENFAST, cu sprijinul Europol, lansează astăzi campania EU Most Wanted 2021, pentru a depista persoanele urmărite din Europa“, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Persoanele respective sunt căutate pentru infracţiuni grave, cum ar fi omor, trafic de droguri şi trafic de persoane.

Pe site-ul web al celor mai căutate persoane din Europa, www.eumostwanted.eu, se pot vedea imagini cu persoanele urmărite, iar cetăţenii sunt sfătuiţi să verifice dacă recunosc vreuna dintre acestea.

„Dacă da, puteţi anunţa, anonim, prin intermediul site-ului web, www.eumostwanted.eu. Aţi putea ajuta forţele de ordine să prindă o astfel de persoană. Aproape toate statele membre participă, în acest an, la campania EU Most Wanted şi există, în prezent, 62 de persoane urmărite, publicate pe site“, arată sursa citată.

Europe’s Most Wanted a fost iniţiat de comunitatea ENFAST, în ianuarie 2016, cu sprijinul Europol. Membrii ENFAST sunt specializaţi în localizarea infractorilor fugari, care sunt bănuiţi sau au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave şi fac obiectul mandatelor europene de arestare.

În anul 2020, 16 persoane urmărite au fost arestate, cinci dintre arestări fiind datorate campaniei. De asemenea, cu ajutorul informaţiilor venite de la cetăţeni, dar şi ca rezultat al conştientizării sporite a publicului pe care o creează campania, infractorii s-au predat.

„De la lansarea campaniei, în anul 2016, 110 persoane urmărite au fost arestate, 41 dintre aceste arestări fiind direct legate de informaţii primite de pe site-ul campaniei, www.eumostwanted.eu“, precizează IGPR.

Persoana urmărită de Poliţia Română în această campanie este Rizaiy Kamal, alias Rizai Gardiz, cetăţean afgan, de 26 de ani. Acesta are 1,63 metri înălţime şi ochi verzi.

„La data de 9 decembrie 2020, în jurul orei 5.00, pe autostrada A1, tronsonul Arad – Timişoara, în incinta unei benzinării a fost găsită o persoană, de naţionalitate afgană, care a suferit înjunghieri în zona abdominală, fiind victima unei agresiuni. Leziunile suferite au pus în pericol viaţa victimei, acestea fiind cauzate de activitatea violentă a celui în cauză, care, în acelaşi timp, ar fi aplicat lovituri cu cuţitul, în zona abdominală, unei alte persoane, provocându-i moartea“, se arată în comunicat.

Pe numele bărbatului, Tribunalul Arad a emis un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trecere ilegală a frontierei de stat, trafic de migranţi, tentativă de omor şi omor.

EN – FAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Reţeaua Europeană a Unităţilor de Căutare Activă a Urmăriţilor) înglobează toate structurile naţionale de „Urmăriri“, cu sprijinul Europol, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene, în ceea ce priveşte localizarea, arestarea şi predarea persoanelor urmărite în baza mandatului european de arestare.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.