Ziarul electronic al arădenilor

Emeric Ienei, Cetățean de onoare al comunei Șiria

Fostul antrenor Emeric Ienei va primi titlul de Cetățean de onoare al comunei arădene Șiria, la următorul meci al echipei UTA.

Născut în localitatea arădeană Agrișu Mic, Ienei a împlinit recent 80 de ani, și este singurul antrenor care a condus o echipă românească spre titlul de Campioană a Europei. Cea mai mare performanţă din cariera sa de tehnician este câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986.

Emeric Ienei va primi titlul de Cetățean de onoare al comunei Șiria la meciul UTA-ei cu Luceafărul Oradea, care se va desfășura duminică, 2 aprilie.

„Vom aproba decernarea titlului de cetățean de onoare al comunei Șiria celui mai titrat antrenor român, Emeric Ienei, care, în urmă cu puțin timp a împlinit o frumoasă vârstă. Dorim să facem totul în fața suporterilor utiști și credem că evenimentul rămâne scris cu mare cinste în cartea de onoare a comunei Șiria și a județului Arad”, a sous Valentin Bot, primarul Șiriei, citat de uta-arad.ro.

Pentru antrenorul Laurențiu Roșu, momentul are seminficație aparte: „Îi transmit felicitări și numai bucurii în continuare! Mi-a fost de două ori antrenor la Steaua și am debutat cu dumnealui. Am avut foarte multe lucruri de învățat și am avut o relație foarte bună antrenor-jucător. Mă bucur că ne putem revedea după atâția ani”.

„Cred că momentul îi va bucura pe mulți cunoscători ai fenomenului. Îl consider pe domnul Ienei un lord al fotbalului românesc, un om de o integritate morală cum puțini există. Sper să le aducem un zâmbet și o bucurie tuturor suporterilor”, a spus directorul general al UTA-ei, Codru Grădinariu.

Emeric Ienei s-a născut în ziua de 22 martie 1937, în localitatea Agrișu Mic. A activat ca jucător la echipele UTA Arad, Steaua Bucureşti şi Kayserispor. A câştigat de trei ori titlul de şi de patru ori Cupa României, toate cu Steaua Bucureşti.

Ca antrenor, Ienei a activat la Steaua Bucureşti, Crişul Oradea, Chindia Târgovişte, Videoton, Panionios şi Universitatea Craiova şi a fost selecţioner al echipelor naţionale ale României şi Ungariei.

Cea mai mare performanţă din cariera sa de tehnician este câştigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986. Tot cu Steaua a câştigat cinci titluri şi trei Cupe ale României.

La 9 martie, Emeric Ienei a fost decorat prin decret prezidenţial de Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.