Ziarul electronic al arădenilor

Elisabeta Polihroniade, maestră internaţională al şahului, a murit

Elisabeta PolihroniadeElisabeta Polihroniade, maestră internaţională a şahului, a murit, sâmbătă, la vârsta de 80 de ani, în urma unei lungi suferinţe.

„Sportul românesc pierde foarte mult prin dispariţia ei, şi mai ales şahul, pentru că a făcut tot ce a putut să promoveze acest sport. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, a declarat Carmen Tocală, secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului.

Trupul marei maestre va fi depus la biserica Domniţa Bălaşa, iar înmormântarea va avea loc la cimitirul Cernica, marţi.

Elisabeta Polihroniade s-a născut la 24 aprilie 1935, la Bucureşti. A devenit maestru internaţional în 1960, iar din 1982 era mare maestru internaţional. A fost campioană naţională a României de şapte ori, în anii 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 şi 1977.

A deţinut funcţiile de director al revistei române de şah ”Gambit” şi de vicepreşedinte al ”Uniunii Internaţionale a Şahului Şcolar”.

A participat la Olimpiade de şah (10 ca jucătoare şi 8 ca arbitru internaţional), precum şi la peste 150 de turnee internaţionale. A fost arbitru internaţional la peste 60 de Campionate Mondiale şi Campionate Europene.

Pentru activitatea sa a primit Ordinul Meritul Sportiv (1967) şi Medalia Naţională Serviciul Credincios (2000), fiind înscrisă şi în Cartea de Aur a Federaţiei Internaţionale de şah (FIDE).

Este autoare a unor lucrări pentru popularizarea sportului său preferat: ”Olimpiadele în alb şi negru”, ”Primii paşi în şah”, ”Şahul pentru toţi”, ”64 premii de frumuseţe în şah”.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.