Ziarul electronic al arădenilor

Duminica Floriilor la Mănăstirea Hodoş-Bodrog

Sute de credincioşi au participat şi în acest an la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie din Duminica Floriilor, la străvechea mănăstire Hodoş-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului.  

Credincioşii prezenţi au avut prilejul să se înalţe sufleteşte şi prin faptul că în această mare zi de praznic împărătesc, continuându-se o tradiţie de ani,  răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, dirijat cu multă măiestrie de maestrul dr. Mircea Buta, conferenţiar universitar la instituţia teologică amintită.

Corul mixt obişnuieşte ca în fiecare Post Mare să organizeze un pelerinaj la cea mai veche mănăstire atestată documentar din ţara noastră, la Hodoş-Bodrog, pentru a se ruga şi înălţa spiritual alături de vieţuitorii acestei mănăstiri.

La momentul pricesnei, s-a cântat Cântec de Florii, de Timotei Popovici iar în timpul Împărtăşirii şi Miruirii credincioşilor s-au cântat mai multe cântări specifice perioadei Postului Mare: Miluieşte-mă Dumnezeule, de Gheorghe Cucu, (aranjament pentru cor mixt de Nicu Moldoveanu), Cămara Ta, de Nicolae Lungu şi Uşile pocăinţei, de pr. Ioan Şerb.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Protos. Dr. Nicolae Tang, lector universitar la Facultatea de Teologie din Arad şi vieţuitor al sfintei mănăstiri. Cuvântul său s-a axat pe trei direcţii: legătura dintre învierea lui Lazăr şi Praznicul Floriilor, intrarea Domnului în Ierusalim, praznic al mesianităţii Mântuitorului şi totodată, începutul Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului.

La finalul slujbei, părintele protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a mulţumit domnului conf.dr. Mircea Buta şi tuturor coriştilor pentru împreuna slujire şi răspunsurile liturgice date în chip înălţător transmismiţând mulţumiri alese Părintelui Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, decanul Facultăţii de Teologie Oortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad şi Părintelui Traian Micoroi, Parohul Catedralei Vechi din Arad, care au înlesnit prezenţa corului la mănăstire, iar la final a transmis sărbători cu bucurie şi lumină tuturor pelerinilor prezenţi la sfânta slujbă.

Protos. Nicolae M. Tang

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.