Ziarul electronic al arădenilor

DSP Arad recomandă vaccinarea antigripală. Primele doze de vaccin au ajus la medicii de familie

La nivelul Direcției de Sănătate Publică Arad, s-a solicitat un numar de 17.300 doze de vaccin antigripal.

Pănă la această dată, s-au primit și distribuit 13.900 doze de vaccin antigripal trivalent in 4 tranșe, dupa cum urmează:

Tranșa I – în 17 septembrie 2018, 900 doze, distribuite Unităților Sanitare

Tranșa II – în 5 octombrie 2018, 900 doze, distribuite Unităților Sanitare

Tranșa III – în 16 octombrie 2018, 5.500 doze, distribuite Unităților Sanitare și Medicilor de Familie

Tranșa IV – în 23 octombrie 2018, 6.600 doze, distribuite Medicilor de Familie

Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnavire să solicite vaccinul gratuit.

Una dintre cele mai frecvente afecțiuni virale în sezonul rece este gripa, o infecție virală aparent banală, dar care poate fi insoțită de numeroase complicații, de aceea este prudent să se efectueze profilaxia prin vaccinare la persoanele cu risc crescut:

– vârstnici (peste 65 de ani),

– copii (peste 6 luni)

– bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice),

-gravide cu risc crescut de a contacta infecția si cele in trimestrul II si III (nu in primul trimestru de sarcina),

-personalul medical sau care lucreaza in colectivitați de copii sau instituții de ingrijire (crese, gradinițe, scoli, aziluri de batrâni, spitale, policlinici etc.) si toți cei care doresc să se protejeze.

Conform recomandărilor OMS, Campania de vaccinare trebuie să înceapă la finalul lunii octombrie/începutul lunii noiembrie

Daca vaccinarea nu s-a efectuat toamna se poate face si la inceputul unei epidemii de gripă. Este bine sa stiți că virusul gripal se gasește intr-o mare varietate de tipuri si are o mare capacitate de a se modifica de la an la an, ceea ce inseamnă că, daca v-ati vaccinat este posibil să contactați o infecție cu alt tip de virus gripal, insă veti face o forma mult mai ușoară de boală dacă sunteți vaccinați.

Datele in ce privesc cazurile de gripă in județul Arad, in sezonul de iarnă 2017-2018,confirmă un numar de 76 cazuri, cu 7 decese, ceea ce denotă gravitatea acestei afecțiuni.

Ca în fiecare an, Campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie, și unitățile sanitare cu paturi.

Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale OMS, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Direcția de Sănătate Publică Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.